LA REVOLTA LÍBIA
Crònica 09/03/2011

Lluita ferotge de Gaddafi en dos fronts

K. Fahim / D. Kirkpatrick
3 min
Un grup de rebels fuig dels bombardejos aeris de Gaddafi en una carretera d'accés a Ras Lanuf, a l'est del país.

The New York Times / Ras lanuf (líbia)Les forces lleials al coronel Muammar al-Gaddafi semblen guanyar posicions a força de mantenir la pressió sobre els dos principals fronts oberts en aquest país. L'un és el setge a la ciutat de Zaouia, a tocar de Trípoli, a l'oest, i l'altra els bombardejos contra el nucli petrolier de Ras Lanuf, a l'est del país. Els atacs aeris en aquesta població, que van ferir dilluns cinc membres d'una mateixa família, es fan enmig d'una possible oferta de pau de Gaddafi i el creixent debat entre les capitals occidentals per imposar una zona d'exclusió aèria sobre Líbia.

D'entrada, les informacions que dilluns van apuntar alguns rebels segons les quals Gaddafi plegaria a canvi d'un refugi segur fora del país per a ell i la seva família van ser desmentides ahir tant pel govern com pels responsables de l'opositor Consell Nacional de Transició.

Cap acostament formal

"En realitat no hi ha proposta", va dir el cap adjunt del consell, Abdel Hafiz-Ghoga. "No hi ha hagut cap acostament formal del govern; ara com ara, no esperem cap iniciativa d'aquest règim", va dir. Mentrestant, el cap del Consell, Mustafà Abdel-Jalil, va fer una oferta en nom dels rebels al coronel Gaddafi segons la qual no el perseguirien si deixava el govern en 72 hores i aturava els atacs aeris contra els seus compatriotes.

A la ciutat occidental controlada pels rebels a prop de Trípoli Zaouia es mantenen els atacs sagnants dels últims dies amb tancs, armament pesant i artilleria de les brigades d'elit de Khamis Gaddafi, un dels temuts fills del president. Mentre la gent continuava reclosa a casa seva per protegir-se, els combatents opositors van mantenir el control de la ciutat i la seva bandera encara s'enlairava a la plaça central dels Màrtirs. La situació, però, era molt preocupant.

"La lluita continua -va dir un ciutadà de Zaouia a l'agència Reuters-. Les forces de Gaddafi fan servir tancs. També hi ha atacs esporàdics per aire. La situació aquí és fatal". El cap adjunt del Consell Nacional va assegurar que hi havia hagut "desenes" de morts a Zaouia. "Alguns cossos no els han pogut ni treure dels carrers per ser enterrats", va dir Abdul-Hafiz Ghoga.

Ahir també es van mantenir els combats a la ciutat petroliera de Ras Lanuf, a l'oest del país, on els opositors van dir que hi havia hagut dos bombardejos, un d'ells contra una casa deshabitada als afores i l'altra contra una concorreguda cruïlla de carreteres. Als controls a les entrades est i oest de la població, on els avions militars havien obert foc, els periodistes vam veure menys rebels a les seves posicions que dilluns, però no era clar si s'havien retirat a causa dels atacs aeris o no.

Gaddafi vol recuperar Ras Lanuf

Les tropes del govern, que es van apoderar de l'enclavament petroler de Bin Jauad dilluns, semblava ahir que es concentraven en la preparació d'una campanya per recuperar Ras Lanuf, que és a pocs quilòmetres, segons van dir els combatents rebels. Durant tot el dia van continuar arribant reforços per donar suport a la causa opositora en forma de desenes de camionetes Toyota blanques amb metralladores pesants a sobre, canons antiaeris i altres llançadores vingudes de l'est. Els rebels prenien posicions dins de Ras Lanuf, sobretot al flanc oest, com si es preparessin per un assalt. Però encara és incert què és el que planegen les tropes de Gaddafi.

En un prat verdós dalt d'un turó amb vistes al mar, uns adolescents -voluntaris de Bengasi- posaven ahir branques al voltant d'un canó antiaeri. Hamed Sardina, un mestre jubilat del port, bevia te al costat del canó i deia que es quedaria. "Som aquí per defensar la zona", va dir, apuntant a les cases blanques de la població. "I en el cas que la lluita sigui massa ferotge, marxarem amb el seu bot mar endins", va dir.

stats