Crònica 31/12/2011

Llum verda a la llei Sinde i supressió del cànon digital

El govern de Mariano Rajoy acaba els deures a mig fer dels socialistes i aprova la norma que persegueix les descàrregues il·legals. Els populars, per alegria dels internautes, suprimeixen el cànon digital.

Sílvia Marimon
2 min
L'exministra Ángeles González-Sinde en l'últim acte a què va assistir a Catalunya.

BARCELONAUna de freda i una de calenta per als internautes, en peu de guerra des que fa dos anys es va començar a parlar de la polèmica llei Sinde. El govern de Mariano Rajoy va aprovar ahir la norma que ha d'acabar amb les descàrregues no autoritzades de continguts protegits pels drets d'autor. El reglament de la llei Sinde, consensuat amb el PP, era un tema espinós que el PSOE havia deixat damunt la taula després de les irades reaccions que es van detectar a la xarxa.

Però no tot són males notícies per als internautes. Els populars també van aprovar la supressió del cànon digital i el van substituir per un "mecanisme de compensació per còpia privada". Fins ara el cànon encaria de manera indiscriminada tots els suports i dispositius susceptibles de ser utilitzats per fer còpies. A partir d'ara el gravamen anirà a càrrec dels pressupostos de l'Estat, es pagarà en funció de la distribució de les obres originals i la quantitat la decidirà el govern amb el consens de la indústria cultural i els autors. Suprimir el cànon digital no responia només a un tema de bona voluntat. El 2010 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea havia qualificat d'"abusiu" el cànon espanyol.

Tancar pàgines web en 24 hores

La nova normativa castigarà els infractors que ofereixin continguts subjectes a drets d'autors o fins i tot enllaços a pàgines il·legals, com Series Yonkis , TaringaiCuevana.tv , sempre que tinguin ànim de lucre.Per això es crearà una comissió de propietat intel·lectual que tindrà funcions de mediació i arbitratge (un punt que s'ha ampliat respecte a l'aprovació de la llei a les Corts al març) però també capacitat de tancar una web o fer retirar certs continguts. Si es desconeixen els responsables de la pàgina o bé no compleixen l'ordre en 24 hores, es podrà recórrer al jutge, que ho farà efectiu en 72 hores. D'aquesta manera es perseguirà l'infractor, per via ràpida, i no l'usuari.

stats