Crònica 12/02/2012

L'obstacle del crèdit a la segona residència

Dani Revenga
1 min
El nombre de compradors ha caigut en picat.

La sequera creditícia de les entitats financeres és el factor que posa les coses difícils al creixent nombre de persones que, pressionades per la crisi, volen vendre's la seva segona residència per ingressar efectiu. La crisi econòmica actua com a cercle viciós en aquesta qüestió, ja que l'augment de l'atur i la incertesa que provoca fa que el nombre de compradors potencials hagi caigut en picat. Tot i això, Manel Niñerola, president de l'Associació de Promotors i Constructors de Tarragona, assegura: "Continuem tenint molta gent disposada a comprar, però la falta de crèdit ho complica molt!"

Les dificultats creixen en el cas de segones residències adquirides durant els últims anys de la bombolla, ja que les hipoteques dels propietaris estan molt poc amortitzades i els preus han experimentat un descens important. A la Costa Daurada, el sector estima la pèrdua de valor en un 30% de mitjana, un fet que fa que en els pocs casos en què apareix un comprador, amb els diners que s'ingressen no n'hi ha prou per cancel·lar la hipoteca que té el propietari.

Al litoral tarragoní, la segona residència representa un 40% del total d'habitatges. Un percentatge superior als municipis del nord de la demarcació, per influència del comprador de Barcelona. A la franja central predomina el propietari d'àrees interiors com Lleida, l'Aragó o Navarra, mentre que a les Terres de l'Ebre el fenomen perd intensitat i està vinculat al turisme ecològic. Segons Niñerola, la segona residència proporciona un turista estable que representa més del 50% dels ingressos turístics. En aquest sentit, reclama més campanyes de promoció per recuperar el dinamisme perdut, tot i que insisteix que "el principal escull és la falta de crèdit".

stats