RECERCA INFRUCTUOSA
Crònica 05/09/2011

Els rebels libis admeten que serà difícil localitzar Gaddafi

Marc Vidal
2 min
La vida torna a poc a poc a la normalitat enmig de la ferralla d'un vehicle militar ahir a Misurata, sota control rebel.

BARCELONA."Ha estat 42 anys al poder i aquest home és capaç de disfressar-se de qualsevol cosa". És la resignació amb la qual es referia ahir Ahmed Omar Bani, portaveu militar dels rebels libis a Bengasi, a la incapacitat de localitzar l'expresident libi, Muammar al-Gaddafi.

Amb la malastrugança dels nou mesos que van haver de passar per trobar Saddam Hussein a l'Iraq, en plena invasió dels EUA l'any 2003, els rebels libis no perden l'esperança que l'exdictador estigui amagat en un dels tres enclavaments que encara no controlen: Beni Ualid, a l'interior del país entre Trípoli i Misurata; Sirte, la ciutat natal de Gaddafi a la costa est de la capital, i Sabha, al vell mig del desert del Sàhara.

Si bé fins ara semblava que Beni Ualid, feu de la tribu uarfalla -la majoritària al país, que sempre ha estat fidel a Gaddafi- s'entregaria pacíficament, les negociacions per canviar de bàndol es van trencar ahir a última hora de la nit. Mentrestant, milers de combatents rebels envoltaven la ciutat i tot feia témer que s'optarà per un assalt armat a la població.

Sirte es considera que serà l'últim dels reductes gaddafistes a caure. Aquest antic poblet de pescadors va esdevenir, sota el règim de Gaddafi, una ciutat moderna capaç d'acollir cimeres, com una que hi va fer la Unió Africana.

Però si hi ha un lloc que els analistes consideren segur per refugiar-se és Sabha, en especial la veïna base militar construïda per Gaddafi, que dóna vida a aquesta població envoltada de desert.

Gaddafi encara és a Líbia

Ahir el fins ara portaveu de Gaddafi, Moussa Ibrahim, que no ha estat vist des de la caiguda de Trípoli fa dues setmanes, va assegurar a l'agència Reuters -en una conversa telefònica- que Gaddafi encara era a Líbia, tot i que va reconèixer que no sabia exactament on estava refugiat. Segons ell, l'exdictador està bé i envoltat de gent disposada a protegir-lo.

El Consell Nacional de Transició de Líbia, el govern rebel, assegura que està fent servir una xarxa d'informadors de l'entorn de Gaddafi per intentar localitzar-lo. No és una feina fàcil ja que el que ha estat l'home fort del país durant 42 anys no fa servir mai el telèfon mòbil ni tampoc no ho fa el seu entorn més directe.

El govern libi va anunciar fa temps que qualsevol que capturés Gaddafi, viu o mort, gaudiria d'immunitat judicial i va assegurar que un empresari havia promès una recompensa de gairebé 1 milió d'euros a qui el trobés.

Ahir a la tarda totes les alarmes es van disparar quan la cadena Al-Jazira va anunciar que els rebels havien localitzat l'exdictador. Però fins ahir a última hora de la nit, no hi havia hagut cap més novetat.

D'altra banda, els militars rebels van confirmar ahir la mort d'un dels fills del dictador, Khamis, militar d'alt rang del règim, tal com havia avançat feia uns dies la cadena Al-Arabia. Amb la mort de Khamis, de 33 anys, i la fugida a Algèria de tres fills més del dictador, només en queden tres, de fugits, a més del mateix exdictador. Es tracta de Saïf al-Islam, la cara més mediàtica de l'antic règim; Saadi, exfutbolista, i Mutassim, cap del Consell de Seguretat Nacional gaddafista.

stats