Crònica 20/04/2011

L'ofensiva a Líbia costarà al final 43 milions d'euros als espanyols

Joan Rusiñol
2 min

Madrid.El Congrés de Diputats va donar llum verda ahir a la pròrroga que va sol·licitar el govern espanyol per allargar dos mesos la missió espanyola a Líbia. Només hi va votar en contra el diputat d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares. En principi, l'autorització que el 22 de març va emetre la cambra baixa era per participar durant un mes en la zona d'exclusió aèria per protegir la població civil dels atacs de Gaddafi. Ara seran tres mesos i això es notarà en el cost: passarà dels 25 milions d'euros previstos als 43 milions.

La ministra de defensa, Carme Chacón, va assegurar que l'estat major de la defensa ha fet un esforç "titànic" per ajustar la despesa i, segons va dir, les mesures de racionalització que s'han pres han aconseguit estalviar 7 milions d'euros. Més enllà de les xifres, però, la titular del departament va defensar aferrissadament la necessitat de seguir implicats en l'ofensiva contra el dictador libi a falta d'"una solució immediata" al conflicte. Per això, en la seva compareixença al Congrés, va voler deixar molt clar que "la solució no pot ser estrictament militar" i va fer una "crida" a la comunitat internacional perquè "augmenti" els esforços polítics i diplomàtics per trobar una sortida estable en aquest país del Magrib. "Obrir espais a la política" per evitar que Líbia acabi sent un "estat fallit", enrocat en un devastador carreró sense sortida. El govern espanyol va fer mans i mànigues per subratllar que la missió que està en marxa només busca protegir els civils -objectiu que es compleix "amb normalitat"- i que en cap cas vol expulsar Gaddafi del poder, si bé la ministra va admetre que ho "desitja". Chacón va anunciar la incorporació d'un nou avió a la missió per fer tasques de reabastiment en vol i va rebre el vistiplau per participar en una eventual operació humanitària, sota el paraigua de l'ONU. En cap cas els efectius superaran el màxim fixat de 500 persones.

Bombes... legals?

La ministra de defensa va esquivar la polèmica sobre les bombes de fragmentació fabricades a Espanya amb què Gaddafi va bombardejar civils a Misrata. A les explicacions que li va demanar el diputat de CiU Jordi Xuclà, la ministra es va limitar a recordar que el seu govern va ser el primer a prohibir-les i a destruir els arsenals exitents. El portaveu del PSOE va anar més enllà i va recordar que, fins al 2008, exportar-les era legal.

Per Chacón, l'ofensiva líbia és "legal, legítima i solidària".

stats