EL RELLEU SOCIALISTA
Crònica 05/04/2011

L'ombra de Chacón distorsiona l'estratègia del PSC per al 22-M

Pere Martí
2 min
Joaquim Nadal preparava ahir al Parlament amb el grup parlamentari del PSC el balanç de 100 dies del Govern.

No n'havien de parlar fins després de les municipals del 22-M, però primera roda de premsa de Joaquim Nadal ahir al Parlament i primera pregunta sobre el procés de successió obert al PSOE. El portaveu socialista a la cambra es va veure obligat a respondre i a admetre que les "simpaties majoritàries" del PSC són per a Carme Chacón, tot i que també va remarcar que "voten els militants i no voten les delegacions", reconeixent que també hi ha partidaris d'Alfredo Pérez Rubalcaba.

El PSC s'havia conjurat per no parlar de primàries del PSOE fins després de les eleccions municipals. "Les primàries són per a l'estiu", va advertir Miquel Iceta dissabte, en un intent d'allunyar la pilota fora del camp, però el partit ja s'està jugant. Chacón, militant del PSC del Baix Llobregat, és aclamada com a "presidenta" en els actes on va, com diumenge a Elx. I això fa molt difícil que el PSC eviti el debat. Formalment no hi haurà primàries fins després del 22-M, però la cursa ja està en marxa i les municipals seran en part la primera volta de les generals de l'any que ve, un escenari que el PSC volia evitar.

Els socialistes catalans volien unes municipals químicament pures, que no fossin una revàlida del 28-N ni la primera volta de les generals. Això segon ja ho han perdut, perquè com reconeixia ahir un membre de l'executiva, ara es troben amb el dilema de com encaixar Chacón en la campanya municipal. No convidar-la a cap acte seria interpretat com un desaire, però al primer acte que vagi serà aclamada com a "presidenta" pels assistents, amb el risc de restar protagonista al candidat a l'alcaldia. Un problema més per al cap de campanya, José Zaragoza, que l'haurà de resoldre aviat perquè la pilota creix. Chacón ja ha hagut de frenar un "club de fans" internàutics que havien obert una web de suport per no irritar el PSC, però serà difícil que estigui callada fins al 22-M.

Si finalment hi ha primàries, el PSC acabarà posant ous als dos cistells, i així sempre guanyarà. De moment, l'incombustible Joaquim Nadal ja va advertir ahir que "jo no prenc partit". I va fer molts esforços per positivitzar l'anunci de retirada de Zapatero, que el PSC -novament ignorat pel líder del PSOE- havia demanat per terra, mar i aire que ajornés. Per Nadal, la decisió va ser la del "camí del mig": no s'ajorna la decisió però no hi ha primàries fins després de les municipals.

Però aquest no era el tema de la roda de premsa, sinó que es tractava de fer balanç dels 100 dies de Govern. I el balanç va ser molt negatiu, com és propi de l'oposició. El Govern és "una gran decepció".

stats