SIS MESOS DE CONFLICTE ARMAT
Crònica 29/08/2011

L'ombra de Gaddafi dificulta la transició a Líbia

Malgrat que el Consell de Transició de Líbia s'esforça a guanyar autoritat i a restaurar l'estabilitat a Líbia, l'ombra de Gaddafi encara plana sobre el país i anima els seus fidels a seguir amb la resistència.

Ariadna Matamoros
3 min
Ràbia per l'omnipresència del líder amagat Un combatent rebel libi esquinçant un retrat del coronel Gaddafi, fugitiu, i insultant-lo a crits, dissabte a Trípoli. Malgrat que el CNT s'ha erigit com el nou govern, la influència del dictador en els seus seguidors encara és important.

Bareclona.Gaddafi no apareix, però la seva ombra d'influència encara plana sobre Líbia. Malgrat que el Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia s'esforça per portar les regnes del país i per restaurar-ne l'estabilitat, fins que el dictador no sigui empresonat no hi haurà un final clar en aquesta guerra que va començar ara fa sis mesos. Els rumors sobre on és el coronel s'incrementen enmig de la confusió pròpia d'un conflicte armat encara obert, amb focus de resistència de gaddafistes que es neguen a rendir-se. Un dia Gaddafi esperona els seus fidels a combatre els rebels a través d'un missatge de veu, un altre fonts pròximes a ell afirmen que vol negociar i més tard es diu que ha fugit del país. Un embolic.

Ahir, l'agència nord-americana Associated Press (AP) informava que el portaveu de Gaddafi, Moussa Ibrahim, els va trucar per informar-los que el dictador encara era a Líbia i que estava disposat a dialogar per iniciar un traspàs de poder. Malgrat que la persona que va telefonar a AP no es va identificar, l'agència de notícies va dir que es tractava d'Ibrahim perquè li havien reconegut la veu. Més tard, l'oficial dels rebels Ali Tarhouni va desmentir aquesta informació a l'agència Reuters. "Si es vol rendir, llavors negociarem i el capturarem", va dir Tarhouni. Per la seva banda, el ministre d'Assumptes Exteriors britànic, William Hague, va dir ahir a la BBC que la suposada oferta de Gaddafi és "il·lusòria", perquè el CNT ja governa Líbia.

Por d'un rebrot de la violència

Cada dia que passa hi ha més evidències sobre execucions massives perpetrades per ambdós bàndols a Trípoli. Ahir, l'ONG Human Rights Watch (HRW) va dir en un comunicat penjat a la seva web que hi ha proves de crims de guerra per part de les forces gaddafistes abans de la caiguda de Trípoli i "d'assassinats arbitraris" durant la batalla per la capital i que la majoria de víctimes eren presoners. En aquesta línia, l'agència AFP informava ahir que els rebels han alliberat 10.000 detinguts de les presons de Trípoli i 50.000 continuen desapareguts. Paral·lelament, alguns analistes consultats per Reuters alerten que la sagnia a Trípoli pot simbolitzar l'anunci de més violència de cara al futur. "Si els assassinats venjatius continuen, el potencial d'un espiral d'enfrontaments sagnants és immens", explicava a Reuters l'analista Tim Ripley. El mateix Gaddafi, que ha esquivat els insurgents que ara controlen Trípoli, va predir una apocalipsi de violència si queia en mans dels rebels. "Si la insurgència continua i les forces progaddafistes no es convencen dels beneficis de rendir-se, llavors els enfrontaments podrien incrementar-se a mesura que passi el temps", deia l'expert en Àfrica de la Universitat de Cambridge George Joffe a l'agència britànica. "Els que quedin del règim s'esforçaran per crear fractures profundes al país entre la població per fer que la reconciliació sigui impossible", afegia Joffre. De fet, el cap del CNT, Abdel Jalil, va dir que els talls d'aigua i electricitat que viu Trípoli es deuen a sabotatges dels lleials a Gaddafi.

Líbia, a més, ara és una nació amb un govern poc consolidat dividida per les rivalitats entre tribus. La majoria dels seus sis milions d'habitants viuen en ciutats aïllades que toquen el Sàhara, que se sustenten gràcies als ingressos que el país genera mitjançant l'exportació de petroli, que encara s'ha de reprendre.

Crisi de subministrament

Mentrestant, els dos milions d'habitants de Trípoli viuen una crisi de subministrament a la capital, amb manca d'aliments, aigua i medicaments, que els rebels proven de resoldre contra rellotge. L'obertura ahir del pas de Ras Ajdir, a la frontera amb Tunísia, ha estat un bri d'esperança per a la població de la capital, i ahir ja circulaven els primers camions amb aliments cap a Trípoli, informava Reuters. Una de les prioritats del CNT és reobrir les refineries petrolieres per subministrar combustible a la població. Segons els rebels, en un parell de setmanes es podria restablir la producció de petroli a les explotacions de Sarir i Mesla per després carregar el combustible a la terminal de Tobruk, segons Reuters. El CNT també ha anunciat que reforçarà la seguretat a les explotacions de cru per evitar sabotatges dels progaddafistes.

Avançament militar cap a Sirte

Mentre la lluita a Trípoli minva, els rebels centren la seva ofensiva militar per aconseguir la ciutat natal de Gaddafi, Sirte. Des de fa dies els insurgents negocien amb els líders tribals la rendició de les tropes progaddafistes per evitar un bany de sang com el de la capital. El CNT va dir ahir que trigaran 10 dies a tenir el control de Sirte, un dels últims bastions del dictador.

stats