DISTURBIS AL REGNE UNIT
Crònica 15/08/2011

Londres busca les raons del caos

Ravi Somaiya
2 min
Londres busca les raons del caos

The New York Times / LondresAls afores d'un jutjat de Londres la setmana passada, on els acusats de perpetrar actes vandàlics durant els disturbis que han sacsejat Anglaterra l'última setmana s'enfrontaven a la justícia, una mare es va girar cap a la seva filla d'11 anys, acusada de robatori, i li va preguntar simplement: "Per què?"

Aquesta pregunta ha estat el centre del debat que encara ara el Regne Unit per mirar de trobar respostes a les causes que van portar centenars de joves a cometre actes vandàlics a les seves comunitats.

El primer ministre britànic, David Cameron, va comparèixer a Westminster mentre Anglaterra cremava i va titllar els disturbis com a "violència sense sentit i vandalisme". Els crítics van denunciar la desconfiança de les comunitats pobres cap a l'actuació policial en aquestes zones, la desigual distribució salarial al país i van acusar el govern d'agreujar la situació amb les retallades dutes a terme per eixugar el dèficit, que s'han traduït en menys serveis socials. Alguns analistes han culpat el model de societat en el seu conjunt. "Una cultura de l'avarícia i la impunitat", titulava el Daily Telegraph , incloent-hi els polítics.

Però mentre que apareixen nous detalls sobre la naturalesa dels delictes comesos durant els disturbis, la imatge dels fets esdevé més complicada. En molts dels casos més xocants, els delictes semblen tenir com a detonants res més que decisions preses en una fracció de segon, protagonitzades per gent normal seduïda pel desordre general. Clifford Scott, un sociòleg de la Universitat de Liverpool, explica que la gent, en un judici precipitat, sovint pensa que la cultura de bandes ha fet arrels. "La tendència és dir: Bé, aquesta gent que forma part dels disturbis és gent com jo, alguna cosa ha anat malament al seu cervell i deu ser la mentalitat de les bandes'". Donar la culpa a les xarxes socials, per Pamela Rutledge, que estudia la intersecció entre les xarxes socials i la psicologia humana, també és simplista. "És veritat que les noves tecnologies acceleren el comportament perquè creen models socials -gent que veu el que fan els altres i se senten envalentits", diu. Però afegeix que aquestes "eines" no estan només en mans dels vàndals, sinó també de la policia, que les ha usat per informar els veïns sobre l'estat dels disturbis i per identificar els joves.

Comportament eixelebrat?

Per Scott, la teoria que la gent va actuar "sense sentit" ha estat vastament desacreditada, i ha alertat que centrar-se en aquestes teories simplistes allunya el país de centrar-se en les veritables causes dels aldarulls. Tot i que, a l'hora d'afrontar-se a les qüestions espinoses com la responsabilitat de la policia, del govern i de les malalties de la societat, "el més fàcil és reduir el problema a un comportament sense sentit". "Què porta un home a robar una ampolla d'aigua? Probablement mai ho sabrem", conclou Scott.

stats