RECONSTRUCCIÓ DESPRÉS DELS DISTURBIS
Crònica 17/08/2011

Londres estudia imposar tocs de queda

Després dels aldarulls, la Gran Bretanya afronta la reconstrucció. I no només física, sinó també d'imatge: la ministra de l'Interior es va reunir ahir amb els caps policials per donar-los ple suport.

Eva Ontiveros
3 min
Persecució casa per casa Agents de la policia metropolitana de Londres tiraven a terra la matinada de diumenge la porta de la casa d'un sospitós d'haver participat en els aldarulls.

Londres.Si d'una banda David Cameron es mostrava actiu acostant-se al poble visitant un Tottenham endormiscat i entrevistant-se amb algunes de les cinquanta famílies que s'han quedat sense casa com a conseqüència dels aldarulls, la seva ministra d'Interior, Theresa May, feia tot el possible per enterrar públicament les diferències entre el govern i la policia amb un missatge clar: estem amb vosaltres.

Malgrat les crítiques inicials proferides per Cameron, que van generar un clar malestar, ahir May es va reunir amb els caps de policia d'Anglaterra i Gal·les per deixar-los clar que tenien tot el suport del govern. Un suport que s'estenia a l'ús de les tàctiques policials més dures en cas d'aldarulls i a la introducció de tocs de queda per a menors de 16 anys en zones conflictives. May va desaconsellar l'ús de bales de goma, mentre que la mateixa policia va dir que s'estimava més prescindir de l'ús de la porra i canons d'aigua. Però tots van coincidir en els avantatges d'utilitzar tècniques de dispersió i a incrementar la presència policial als carrers.

Per facilitar la feina i evitar malentesos, May va dir que calia establir una pauta concreta per a la policia sobre com cal actuar en casos de desordre públic, i que tot plegat era assolible fins i tot mantenint la retallada del 20% als pressupostos destinats a la policia previstos pel govern. Una visió no compartida per Paul McKeever, el cap de la Police Federation (l'equivalent a un sindicat per als agents), que va qualificar el discurs de May com "una bufetada".

Però el cap en funcions de Scotland Yard, Tim Godwin, es va mostrar més conciliador i va dir que "la percepció que estem en discòrdia no ens ajuda". Godwin va accedir al càrrec el mes passat després que el seu predecessor es veiés forçat a dimitir arran de l'escàndol de les escoltes telefòniques il·legals, un altre focus de tensió amb el partit conservador al poder. Godwin també ho va aprofitar per desmentir les acusacions que deien que la policia de Londres havia trigat massa a reaccionar, i que quan ho va fer va ser amb timidesa. De fet, la policia és la gran guanyadora als ulls de l'opinió pública, que els veu com els veritables herois de la crisi. Tant és així que els agents en servei cada dia es veuen inundats d'ofertes per menjar de franc.

Últimes detencions

D'altra banda, un jove de 16 anys va ser acusat de l'assassinat de Richard Bowes, un home de 68 anys que va ser atacat mentre intentava apagar un foc durant els aldarulls al barri londinenc d'Ealing el 8 d'agost. El jove, que no pot ser identificat perquè és menor d'edat, també és acusat de violència pública i diversos robatoris. La seva mare, de 31 anys, també haurà de comparèixer davant del jutge, acusada de "pervertir el transcurs de la justícia".

Després d'una setmana de disturbis i focs, finalment la calma ha tornat als barris de les principals ciutats. Mentre el primer ministre comprovava personalment quina era la situació de les 200 persones que havien perdut casa seva a Tottenham pel foc, el seu segon de bord, Nick Clegg, posava en acció la nova iniciativa del govern de coalició: obligar els culpables a escoltar les seves víctimes i ajudar a netejar i reconstruir les comunitats que van malmetre.

Clegg va dir que els culpables no només han de ser castigats, també "han de canviar la seva manera de fer". El vice-primer ministre vol veure els saquejadors sentenciats i que vagin a la presó vestint la granota carbassa dels serveis de neteja municipal, que tornin als barris que van destrossar i que visquin les dificultats de la reconstrucció.

stats