MANIFESTACIONS AL REGNE UNIT
Crònica 27/03/2011

Londres es mobilitza contra les retallades

La capital britànica va viure ahir la manifestació més important des de les pacifistes contra la guerra a l'Iraq el 2003. El motiu? Un pla d'austeritat a quatre anys que creuen del tot inviable.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un policia tacat de pintura a Oxford Street. Part de la protesta va agafar un caire violent i alguns manifestants van llançar bengales i van calar foc al mig del carrer.

El govern de Cameron assegura que no té cap altra alternativa que fer una gran retallada econòmica per rebaixar el dèficit, però ahir més de 250.000 britànics -segons l'organització, mig milió segons el diari britànic The Guardian - van voler desmentir aquesta decisió i per això es van mobilitzar per tot el centre de Londres protestant justament sota un lema que feia referència a les mateixes paraules del primer ministre: "Marxa per l'alternativa".

La manifestació, que va durar un total de cinc hores, va acabar amb disturbis a la zona comercial d'Oxford Street, on, segons una portaveu de la policia, es van detenir nou persones després que un grup d'encaputxats assaltessin la seu del banc HSBC, llancessin bengales, fessin una foguera al mig del carrer i ocupessin una dotzena de franquícies. Al vespre es van descontrolar alguns focs a Picadilly i durant alguns moments es va reviure l'ambient de les manifestacions d'estudiants contra l'increment de les matrícules de les universitats públiques fa un any. L'organització, però, va demanar que els avalots no aclaparessin el vertader objectiu de la mobilització, que vol exigir a la coalició conservadora un pla B i viable contra l'atur, l'increment de l'IVA i la reforma de les pensions.

Un pla econòmic "salvatge"

El manifest de la mobilització, convocada pel sindicat majoritari -Trade Unions (TUC)-, subratlla que "l'eliminació del dèficit un 10% en només quatre anys és una decisió salvatge perquè no permet un creixement econòmic real i d'oportunitats per als britànics". A més a més consideren que no té cap mena de lògica retallar cada vegada més serveis públics i alhora augmentar els impostos, perquè això acaba afectant els més desafavorits. El govern del primer ministre, David Cameron, diu que està arreglant el desgavell econòmic que van deixar els laboristes i que si no s'actua s'exposarà el Regne Unit a una agitació de mercats.

Tot i això, les enquestes mostraven ahir que un 57% dels britànics donen suport a les retallades -deu punts menys que al novembre-, segons un sondeig de The Guardian . Només un terç de la població consideraria que s'estava anant massa lluny i un 29% creu que no n'hi ha prou amb aquestes reformes, que retallen tant les subvencions en educació, sanitat i cultura, entre altres sectors.

La manifestació va sortir de diferents punts de la ciutat i va acabar a Hyde Park, on el líder laborista, Ed Miliband, va criticar el govern i va demanar a la multitud que lluiti per preservar i protegir els serveis públics. "Sabem que és necessari prendre decisions complicades i fer algunes retallades - va subratllar Miliband fent referència a la protesta- però aquest govern ha anat massa lluny i massa de pressa i està destruint el teixit de les nostres comunitats". Les enquestes il·lustren que la coalició conservadora governaria cada vegada més amb menys marge.

stats