DIRECTRIU POLÈMICA
Crònica 02/12/2011

López Tena, reprovat per passar de la crítica a l'insult a De Gispert

Sara González
2 min
El diputat de Solidaritat Alfons López Tena ahir, quan va fer les declaracions que li van costar la reprovació de la Mesa.

BARCELONAUna reprovació sense precedents per part de la mesa del Parlament. Així va acabar ahir el diputat de SI Alfons López Tena després de traspassar la línia de la crítica per passar a la de l'insult a la presidenta del Parlament per vetar expressions com "espoli fiscal" o "Espanya ens roba". I és que per denunciar la "censura" de Núria de Gispert, el diputat de Solidaritat es va referir a ella com "la cosa" que presideix la cambra i que "es vesteix de fada i de mamarratxa" -en referència a una entrevista en què va aparèixer disfressada.

La mesa va ser contundent i va titllar de "pejoratives i denigrants" les paraules de López Tena. De fet, els diputats d'ERC es van alinear amb Solidaritat a l'hora de reivindicar llibertat d'expressió, però en van deplorar les formes. El vet a expressions "injurioses" contra l'Estat el va anunciar De Gispert durant una intervenció d'Uriel Bertran (SI) i, de fet, afecta especialment els diputats independentistes. La presidenta del Parlament va argumentar que la decisió l'havia pres la junta de portaveus en resposta a una petició del diputat de Ciutadans Jordi Cañas però ERC va denunciar ahir en una carta adreçada a la presidenta que es tracta d'un acord "inexistent".

El perill de "conculcar opinions"

La portaveu parlamentària dels republicans, Anna Simó, va assegurar que a la junta de l'11 d'octubre es va parlar de no admetre "insults personals" però que quan es parla "d'espoli fiscal" es fa referència a un "tema real" i no es vulnera el deure de cortesia. "No permetre aquests termes és conculcar l'opinió del diputat", va dir Simó.

"Espoli fiscal" i "Espanya ens roba" són expressions que han anat in crescendo en els últims anys i fins i tot han estat en boca de dirigents de CiU. "Unes xifres tan elevades de dèficit sobrepassen qualsevol lògica de solidaritat. Passen, de fet, de la solidaritat a l'espoli", va dir el líder d'Unió -el partit al qual pertany De Gispert-, Josep A. Duran i Lleida, el 4 de novembre durant el tret de sortida de la campanya electoral.

D'espoli fiscal en van començar a parlar els diputats a la cinquena legislatura, justament quan José María Aznar va esdevenir president. Aleshores l'expressió va ser utilitzada 15 vegades en quatre anys al Parlament mentre Jordi Pujol era president de la Generalitat. Durant la presidència de José Montilla ja es va parlar 21 vegades d'"espoli fiscal" i tan sols una d'Espanya "roba". I en només un any de l'actual legislatura, ja han estat 23 cops que s'ha parlar d'espoli fiscal i quatre d'Espanya "roba". En tot cas, i mentre no s'ampliï la llista tabú, els diputats poden recórrer als sinònims. "Sostracció de béns" sona, fins i tot, més fi.

stats