Crònica 06/08/2011

L'oposició alemanya exigeix que Merkel s'escurci les vacances

Ara
2 min
Angela Merkel passa les vacances al Tirol, on preveu quedar-se uns dies més.

Barcelona.L'oposició socialdemòcrata va demanar ahir a la cancellera alemanya, Angela Merkel, que interrompés les seves vacances per atendre la crisi del deute. El portaveu de pressupostos del partit so cial demòcrata (SPD) va assegurar que Merkel "ha d'acabar les seves vacances abans que els mercats la obliguin", segons Efe, que cita el setmanari Der Spiegel .

La cap de govern alemanya es troba descansant a la regió del Tirol, on té la intenció de romandre fins al cap de setmana vinent i reincorporar-se a la feina el dissabte 13 d'a gost. La postura del SPD per superar la crisi del deute consisteix a organitzar una acció concertada dins del G-8, ja que ara cal afegir la situa ció econòmica dels Estats Units i el Japó a la incertesa general.

Per la seva banda, el partit dels verds alemanys, també a l'oposició, sosté una posició crítica amb la cimera, que va pactar el segon rescat de Grècia.

Crítiques a Barroso

L'executiu alemany va mostrar la seva contrarietat dijous passat per les declaracions del president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durão Barroso, en què destacava que la crisi oberta no afectava els països perifèrics sinó que ja era patrimoni de tota l'eurozona i que obria la possibilitat que fos necessari ampliar el fons de rescat davant de possibles problemes futurs. Segons va afirmar ahir un altre rotatiu alemany, el Süddeutsche Zeitung , tant la cancellera com el ministre de finances es van disgustar per la postura de Barroso i van remarcar que no és bo "reobrir el debat només dues setmanes després" de la cimera de líders de la zona de l'euro.

El govern de Merkel creu, a més, que el missatge del president de la CE, lluny de calmar els mercats, encara va escampar més els efectes de l'especulació contra els deutes sobirans dels països europeus. El diari alemany esmenta que l'opinió de Barroso va "irritar" greument els mercats. De fet, ahir es van apujar molts diferencials de deute.

stats