LA 'NETEJA' DELS 'INDIGNATS'
Crònica 02/06/2011

L'oposició assetja Felip Puig per la càrrega

El conseller d'Interior, Felip Puig, va haver de lluitar ahir per defensar-se del setge que li va posar l'oposició al Parlament per la càrrega dels Mossos d'Esquadra contra els indignats de Barcelona.

Marc Colomer
2 min
L'oposició assetja Felip Puig per la càrrega

Barcelona."Després de quatre anys no tindríem policia en aquest país si el caràcter del conseller influís en el cos". El conseller d'Interior, Felip Puig, es referia al seu predecessor en el càrrec, l'ecosocialista Joan Saura. Replicava al vicepresident del grup d'ICV-EUiA al Parlament, Jaume Bosch, que va deplorar l'actitud impulsiva de Puig. I el conseller va recórrer al seu estil més càustic per defensar-se de la càrrega que ha rebut de l'oposició per la dura intervenció dels Mossos d'Esquadra el divendres passat per fer "neteja" a l'acampada d'indignats de la plaça de Catalunya de Barcelona, que va acabar amb 120 ferits.

"És presoner de la seva pròpia caricatura", li va etzibar Bosch, ironitzant amb el personatge del Polònia armat amb un bat de bèisbol. I Puig s'hi va tornar: "No atribueixi tanta feblesa de caràcter ni tanta manca de cultura al cos de policia pensant que el caràcter, l'estil o la personalitat del conseller pot influir en l'actitud de la policia".

Blanc de crítiques

Els retrets li van ploure des d'ICV-EUiA, però també del PSC, ERC i SI. El diputat republicà Oriol Amorós li va recriminar que l'única causant durant l'ocupació la va originar la càrrega policial. Tant Amorós com el diputat del PSC Joaquim Llena van carregar contra Puig per la "manca de diàleg" amb els indignats abans d'actuar. Llena va dirigir les crítiques al conseller i no al cos policial, que a Catalunya sovint és motiu de batalla política: "Més que càmeres als cascs dels mossos, cal criteri, senderi i prudència al cap del conseller". En un tímid intent per calmar els ànims (les imatges de la intervenció en compliquen la justificació acrítica), el conseller va explicar que el departament que comanda està fent una "revisió crítica" de l'operatiu. Però res de dimissions, com va reclamar directament SI i, implícitament, ICV-EUiA. Això sí, per explicar amb detall l'operatiu, pactat amb l'alcalde en funcions Jordi Hereu, el conseller compareixerà a petició pròpia -empès també per les exigències de l'oposició- el dimecres que ve. D'entrada, ja va disculpar els Mossos d'haver provocat els aldarulls i en va responsabilitzar alguns indignats "disposats a utilitzar la violència".

Mas el blinda

El titular d'Interior va rebre ahir el blindatge del president de la Generalitat, Artur Mas. Com Puig, va culpar un grup de "violents", però va destacar l'actitud "constructiva" de la "immensa majoria" dels concentrats. Ara bé, durant la sessió de control al president, va avisar que és inadmissible la ocupació indefinida d'espais públics. Alhora, va admetre la dificultat per trobar l'equilibri en actuacions com la de divendres. En tot cas, caldrà conèixer les conclusions de les investigacions que han obert el Síndic de Greuges i el Comitè Europeu contra la Tortura.

stats