Crònica 22/05/2011

L'oposició boicoteja les consultes obertes per Bouteflika a Algèria

Pressionat per les protestes al carrer, el règim algerià va obrir ahir consultes per la reforma política. Els principals partits de l'oposició les van boicotejar i els islamistes en van ser exclosos.

C.m.
2 min
Estudiants universitaris es manifestaven el 2 de maig a Alger reclamant democràcia.

La ronda de consultes encarregada pel president Abdelaziz Bouteflika per la reforma política a Algèria va començar ahir sense la participació de les principals forces de l'oposició. Les personalitats i els partits que no estan presents al govern van anunciar el boicot, perquè no creuen en els canvis promesos per Bouteflika el 15 d'abril, en plena turbulència al món àrab, i que s'han d'aplicar a finals d'any. El país viu protestes socials quotidianes.

Bouteflika va anunciar en un històric discurs canvis en la Constitució, la llei de partits, la llei electoral, la representació de les dones al Parlament, el codi de premsa i les assemblees regionals. Les mesures, però, no es concreten.

L'oposició denuncia que el diàleg és més aviat un monòleg de les institucions al poder. El Front de Forces Socialistes (FFS) i el Reagrupament per la Cultura i la Democràcia (RCD) boicotegen les consultes, que han qualificat de "nyap". El Front Nacional Algerià (FNA) també ha denunciat que el gest del president Bouteflika "només pretén protegir el sistema actual que l'ha portat al poder".

Per la seva banda, el mateix règim ha exclòs els dirigents islamistes del Front Islàmic d'Alliberament (FIA), que funciona en la clandestinitat. El president de la comissió pel consens de les reformes polítiques, que alhora presideix el Senat, Abdelkader Bensalah, va ser ahir categòric: "Els que donen suport a la violència estan exclosos de les consultes". Els dirigents del FIS que han estat posats en llibertat en els últims anys no poden dur a terme cap activitat política. Bensalah ha estat qüestionat per l'oposició perquè no dóna una garantia de neutralitat a les consultes.

Les converses van començar ahir amb el cap del petit partit islamista El-Islah. El pròxim serà Mohan Ousaid, un vell periodista que havia estat candidat a les presidencials del 2009.

Protestes

L'RCD forma part de la Coordinació pel Canvi i la Democràcia, el moviment nascut a principis de gener després de les revoltes contra l'encariment dels productes bàsics. Cinc joves van morir i centenars més van ser ferits per la policia. Bouteflika ha anunciat millores socials, però els únics que han notat canvis efectius han estat els agents de l'ordre, que han vist augmentar el seu salari un 50%.

Des de principis d'any les protestes socials són gairebé quotidianes a Algèria. Els manifestants reclamen augments salarials, llocs de treball i rebaixes en el preu de l'habitatge. El record de la sagnant guerra civil dels 90 i el pes de l'exèrcit a la vida política del país frenen, per ara, la força del canvi.

stats