DESALLOTJAMENT POLÈMIC
Crònica 28/05/2011

L'oposició carrega contra Interior

L'oposició va carregar ahir contra la intervenció "desproporcionada" dels Mossos a plaça Catalunya. ICV va subratllar que si Saura hi hagués estat al capdavant, l'actuació hauria estat molt més criticada.

S.gonzález / M.colomer
2 min
Les càrregues policials van encendre encara més els indignats, que van fer del conseller Puig el blanc de les protestes que es van reproduir al llarg de tota la jornada.

Barcelona."Si Saura hi hagués estat al capdavant, no tinc cap mena de dubte que les crítiques per la càrrega haurien estat molt més dures. Els Mossos tenien un prestigi i avui han fet un pas enrere". Així de contundent es va mostrar ahir la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats. I és que "l'operació de neteja" que va acabar en càrrega policial -el mateix president, Artur Mas, la va qualificar de necessària per garantir la salubritat i seguretat, malgrat els efectes col·laterals- va encendre la metxa de l'oposició en bloc, que no va dubtar a exigir la compareixença del conseller Felip Puig al Parlament per una intervenció "desproporcionada".

Com a antecessors al capdavant d'Interior, els ecosocialistes van ser els primers a lamentar una intervenció que "ha generat un problema on no n'hi havia". Per Joan Herrera, que va deplorar la falta de mediació, es veia de lluny que el Govern "es moria de ganes d'intervenir". No va descartar demanar dimissions, però per no haver-se de sentir a dir ressentits (Joan Saura va encaixar unes quantes peticions de dimissió), se'n va estar. Això sí, va recordar que Saura va forçar el cessament del que va ser director dels Mossos, Rafael Olmos, per les càrregues contra els anti-Bolonya. La petició de compareixença parlamentària també la van fer el diputat socialista Joan Ferran, el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, i el de C's, Jordi Cañas. Ferran va acusar Puig d'haver-se "extralimitat" i haver provocat amb la seva "poca traça" el "conflicte" que pretenia evitar.

El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, va negar-se a donar per bones les justificacions esgrimides pel Govern: "Cap dels arguments justifica aquest grau de contundència davant una protesta pacífica que s'havia desenvolupat amb total correcció". Solidaritat va endurir el to de les crítiques a mesura que avançava el dia, fins que el diputat Alfons López Tena va exigir directament la dimissió de Puig per unes càrregues "salvatges i injustificades".

El PP, sí però no

En canvi, el PP va optar ahir pel sí però no. El diputat popular, Enric Millo, va reclamar explicacions. Però paral·lelament, en declaracions a l'ACN, es va mostrar comprensiu perquè "cal actuar" davant una acampada que per als populars "no és la normalitat". Per això, va insinuar que, en realitat, Puig hauria d'haver actuat abans del 22-M per fer un desallotjament "definitiu i ordenat". No pas per motius de salut o per l'eventual celebració blaugrana, que "no semblen motius raonables", sinó per "garantir l'ordre, la seguretat i la normalitat". En qualsevol cas, l'actuació de Puig va seduir el PP a Madrid, que va exigir el desallotjament de la Puerta del Sol.

stats