COMPAREIXENÇA AL PARLAMENT
Crònica 17/03/2011

L'oposició fa d'Ortega el seu blanc preferit

Cada cop és més clar que l'oposició ha vist en Joana Ortega un bon objectiu per atacar el Govern. I els dards apunten en especial a la poca capacitat executiva d'una vicepresidenta a l'ombra de Mas i Duran.

Roger Tugas
2 min
Joana Ortega va estar escortada per Francesc Homs i altres càrrecs de l'àrea de Presidència durant la seva intervenció a la comissió d'afers institucionals.

Barcelona.Joana Ortega és una vicepresidenta amb competències més formals que reals, que ha vist com entre Artur Mas, amb un departament de la Presidència potent, i Josep Antoni Duran i Lleida, representant català a la comissió bilateral Estat-Generalitat, l'han deixat amb poc més que un títol que CiU va criticar durament quan el tripartit el va legalitzar el 2007. Com que a més serà ella qui s'expliqui en nom de Mas davant els partits en les àrees que gestiona el president, l'oposició hi ha trobat un filó en el qual acarnissar-se per debilitar el Govern. La comissió d'afers institucionals d'ahir al Parlament, on Ortega va explicar genèricament les línies de treball de Presidència, en va ser una mostra.

Una de les diputades que té més interioritzat el guió és Laia Bonet, del PSC, que va assegurar que és "una mala passada" a Ortega fer-li explicar "què faran els que s'han quedat amb àrees que podien ser" per a ella. "Entenc que es pugui sentir incòmoda o inquieta", va etzibar-li, i va acabar assegurant que Mas, Duran, el portaveu del Govern, Francesc Homs, i el secretari del Govern, Germà Gordó, "manen però s'amaguen" mentre ella "dóna la cara però no sap de què va".

L'objectiu de l'oposició és subratllar la distància que al seu parer existeix entre qui pren les decisions -oficialment o a l'ombra- i qui les ha d'explicar. Per aquest motiu, Anna Simó (ERC) va preparar preguntes concretes sobre àrees de Presidència, com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, les negociacions per veure TV3 al País Valencià o les seleccions. Jaume Bosch (ICV-EUiA) i Enric Millo (PP) també li van requerir informació sobre esports o el pas del Centre d'Estudis d'Opinió a Presidència. En pocs casos van obtenir respostes concretes tot i els apunts. Sí que va anunciar la supressió del butlletí InfoCatalunya, que estalviarà 5,2 milions d'euros en dos anys, i que la reestructuració de Presidència i Vicepresidència n'ha estalviat 2,8 i 63 llocs de treball.

Un altre flanc d'atac va ser la teòrica confusió entre partit i govern. "No pot ser que Duran marqui l'agenda del Govern des de fora", va criticar Bosch. També van ser abundants les referències al seu currículum, on es presentava com a llicenciada en psicologia i pel qual es va disculpar en la intervenció inicial. L'oposició no en va tenir prou i, incrèdula per un "error" que s'arrossega fa cinc anys, va exigir saber-ne l'autor i que restableixi la "credibilitat i la confiança" perduda en l'afer. El més dur va ser Alfons López Tena (SI), que la va titllar de "presumpta delinqüent" i li va demanar la dimissió per no "contaminar el Govern".

stats