Crònica 22/12/2011

L'oposició denuncia una escalada de violència a Síria

Ara
2 min
El funeral d'uns opositors a Damasc es va convertir ahir en una manifestació contra el règim.

BARCELONAL'oposició siriana va reclamar ahir una reunió urgent de la Lliga Àrab i el Consell de Seguretat de l'ONU després que en 48 hores s'hagin comptabilitzat fins a 250 morts en diferents accions violentes de les forces del règim de Baixar al-Assad. Segons els opositors, dimarts va ser la jornada més sagnant que s'ha viscut a Síria des que va esclatar la revolta ara fa nou mesos amb més de 120 morts.

L'escalada de la violència a Síria passa poc abans que avui mateix arribi al país un primer equip d'enviats de la Lliga Àrab que prepararà el terreny a la missió de 250 observadors internacionals que supervisaran la situació. Tot i que en un principi s'hi negava, el règim d'Al-Assad va acabar acceptant la missió que forma part d'un pla àrab per posar pau entre les parts.

La situació és preocupant a la regió de Jabal al-Zawiya, a la província d'Idlib a tocar de la frontera amb Turquia, on s'han fet forts els opositors amb militars que han desertat de l'exèrcit del règim. Allà es va registrar dimarts, segons l'oposició, una massacre amb desenes de soldats rebels morts quan l'exèrcit fidel al règim els va perseguir i bombardejar durant dues hores.

"Dimarts hi va haver a Síria una massacre sense precedents -va assegurar ahir un portaveu de la diplomàcia francesa-. És urgent que el Consell de Seguretat emeti una resolució ferma que faci una crida a aturar la repressió".

Nova advertència dels EUA

Els EUA també van advertir ahir al règim sirià que prendrà "noves mesures" internacionals si persisteix a "violar de manera flagrant" el pla de la Lliga Àrab que el govern d'Al-Assad s'ha compromès a complir.

Les negociacions per emetre una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU sobre el text que acaba de presentar Rússia estan aturades, ja que Moscou vol denunciar genèricament la violència "de totes les parts", i delegacions com la francesa volen que es diferenciï entre el règim i els opositors.

stats