TEMPS DE CANVI AL NORD DE L'ÀFRICA
Crònica 07/03/2011

L'oposició líbia humilia Londres

Una missió britànica que pretenia contactar amb l'oposició per oferir ajuda va ser capturada i retinguda durant dos dies per les forces opositores que controlen la ciutat de Bengasi.

Marc Vidal
2 min
L'oposició líbia humilia Londres

El totpoderós Foreing Office va patir ahir una de les humiliacions més importants que es recorden dels últims anys. Només un error de càlcul, la inexperiència dels que ho van planificar o la precipitació amb què es desenvolupen els esdeveniments podrien explicar el ridícul de la captura d'una missió britànica que tenia com a suposat objectiu establir negociacions amb l'oposició a Gaddafi.

Amb aquesta intenció inicial van aterrar en helicòpter divendres passat en un descampat a uns 30 quilòmetres de la ciutat de Bengasi, en mans dels opositors. Llavors es van dirigir a una factoria agrícola que hi havia als voltants, on van ser detinguts per les forces de seguretat opositores que controlen la zona. Portaven armes, munició, explosius, mapes i passaports d'almenys quatre nacionalitats diferents.

"Aquesta no és la millor manera de venir a un país que viu una revolta", es va queixar ahir un membre del Consell Nacional de Líbia, que lidera la lluita per acabar amb el règim. "Gaddafi ens envia milers de mercenaris per matar-nos, molts amb passaports estrangers, com sabem qui són aquesta gent?", continuava lamentant-se.

Ningú no els havia convidat

La irrupció de la missió britànica a la zona opositora del país sense que ningú no l'hagués convidat va molestar moltíssim els opositors que van negociar directament amb l'ambaixador del Regne Unit a Trípoli el seu alliberament. Tot va acabar ahir al migdia, 48 hores després, quan els vuit membres de la missió van embarcar-se en una fragata de l'exèrcit davant les costes líbies.

El ministre britànic d'Afers Estrangers, William Hague, va haver de sortir a donar explicacions ahir a la tarda i a través d'un comunicat va reconèixer que la missió enviada a Líbia per iniciar els contactes amb l'oposició "havia tingut problemes que havien estat resolts satisfactòriament". En el mateix text, el Foreign Office va assegurar que mantenia la intenció d'enviar una nova missió a Líbia "per enfortir el diàleg amb l'oposició en el moment oportú".

El primer ministre britànic, David Cameron, va llançar ja fa uns dies la idea de "donar suport" i, fins i tot, "armar" els grups opositors que combaten l'exèrcit de Gaddafi. Cameron va mostrar, però, les seves reserves a l'espera de conèixer més "en profunditat" les intencions dels revoltats. La missió britànica frustrada sembla respondre a aquestes intencions, però l'enrenou provocat al Regne Unit per la captura de la missió diplomàtica és important. Ningú no s'explica com sis agents del cos d'elit de l'exèrcit van ser capturats per un grup de combatents opositors inexperts.

stats