INICI DE LA LEGISLATURA
Crònica 06/01/2011

L'oposició marca perfil al Parlament amb les primeres iniciatives

Els partits de l'oposició no esperaran a veure el rumb del Govern per intentar colar el seu programa des de fora. Tanmateix, ho tindran complicat per fer-se veure en un Parlament molt plural i dispers.

Roger Tugas
3 min
Nadal i Camacho demanen a Mas un acord plural contra la crisi mentre Puigcercós li proposa buscar al Parlament un consens ampli pel concert econòmic.

BarcelonaArtur Mas ha complert el seu desig de governar en solitari, però a l'oposició s'hi trobarà més formacions que mai. Són ideològicament molt diverses i cadascuna té una estratègia específica respecte a l'executiu, entre l'oposició pura i dura, el condicionament a les seves polítiques i la recerca d'acords. En les primeres iniciatives que han anunciat, cadascun ja avança quin pot ser el seu paper durant els propers quatre anys.

1.

El PSC reivindica l'acord d'investidura pactat amb CiU

Els socialistes són el principal partit de l'oposició malgrat que no poden exercir com a tal fins que tinguin clar el tipus d'oposició que volen realitzar. És per això que en el primer ple se centraran a reivindicar el principal punt de l'acord d'investidura tancat amb Artur Mas, la celebració d'una cimera contra la crisi amb la participació del Govern, els partits i els agents socials. La setmana vinent presentaran la proposta concreta malgrat que ahir el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ja va ser nomenat cap de l'oposició. Com a gest d'austeritat va renunciar al sobresou que li pertocaria, com ja va fer Mas en dues ocasions.

2.

El PP pressiona amb l'economia, la immigració i la Constitució

De forma similar al PSC, el PP reclamarà un ple extraordinari sobre la crisi. De la mateixa manera, portarà al Parlament la polèmica proposta de contracte d'integració per a immigrants, pel qual aquests es comprometrien a integrar-se i tornar al seu país si no trobaven feina. Els conservadors també volen impedir els papers per arrelament i el reagrupament familiar als immigrants incívics , al mateix temps que reclamaran un pla de barris específic per lluitar contra l'incivisme. En una altra línia, proposaran una comissió destinada a adequar les lleis catalanes a l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional, una nova llei d'educació que garanteixi l'autoritat dels professors i iniciatives per suprimir l'impost de successions i aprimar l'administració.

3.

Iniciativa vol frenar el cementiri nuclear i més transparència

La coalició ICV-EUiA començarà la legislatura reclamant que el Parlament renovi el seu rebuig contra un possible cementiri nuclear a Ascó, tal com ja ha fet en dues ocasions. Igualment, els ecosocialistes volen més transparència a l'administració, malgrat que encara no saben si presentaran una proposta pròpia per garantir-la o si impulsaran una ponència que permeti arribar al consens que cal per aprovar-la.

4.

ERC fa pressió pel Prat, la llei del cinema i el concert econòmic

Els republicans comparteixen les reivindicacions d'ICV-EUiA, però a més volen que el Parlament es pronunciï sobre la gestió de l'aeroport del Prat i el desplegament de la llei del cinema, una norma insigne seva. Igualment, ERC farà pressió per una comissió d'estudi del concert econòmic que reforci la unitat entorn aquesta proposta abans d'enviar-la a Madrid. També volen una segona comissió, en aquest cas per reformar i simplificar l'administració.

5.

SI vol demostrar que pot opinar més enllà de l'independentisme

La formació de Laporta vol treure's l'etiqueta de partit monotemàtic . Per això, a banda de presentar dues propostes de llei per declarar la independència i per realitzar consultes populars "per via no de referèndum", també treballen en iniciatives per prohibir el cementiri nuclear a Catalunya, per anul·lar la subvenció a Endesa atorgada pel Govern tripartit en funcions i per modificar els uniformes dels Mossos destinats a regions fredes.

6.

C's proposa complir la sentència i un pacte anticorrupció

Ciutadans delectarà els seus votants espanyolistes en reclamar el compliment de la sentència de l'Estatut, però també posarà sobre la taula la recerca d'un acord per tancar un pacte anticorrupció i per reprendre la ponència sobre una llei electoral catalana que ja es va tancar en fals la legislatura passada.

stats