L'ENDEMÀ DEL SETGE
Crònica 17/06/2011

L'oposició qüestiona el dispositiu policial d'Interior

24 hores després del setge dels indignats al Parlament, l'oposició va posar en entredit el dispositiu policial que va dissenyar Interior. Considera que va ser insuficient per manca de previsió.

Sara González
3 min
Tot bé? El conseller Felip Puig va voler mostrar amb aquest gest el dia dels incidents que ho tenia tot sota control i que s'havia assolit l'objectiu de poder celebrar el ple del Parlament amb el mínim retard. En aquell moment potser desconeixia el grau de coacció que havien hagut de patir els diputats a les immediacions del Parc de la Ciutadella.

Barcelona.Dimecres va ser dia de treva, de front comú per rebutjar frontalment l'ús de la violència i la coacció dels que van intentar frenar l'activitat parlamentària. Però ahir, 24 hores després, el dispositiu policial dissenyat pel conseller d'Interior, Felip Puig, estava en el punt de mira de tota l'oposició. ¿Es podrien haver evitat les empentes i agressions als diputats i personal parlamentari? L'oposició creu que sí, que va mancar previsió. El president de la Generalitat, Artur Mas, va obrir la caixa dels trons en assegurar que el dispositiu era "opinable". I a aquest gest d'autocrítica es van aferrar la resta de partits per demanar la compareixença del conseller, que ahir ell mateix també va demana després de reunir-se amb l'oposició. Una ombra planava sobre la ment del tripartit i ICV la va acabar verbalitzant: "Si Saura hagués estat al capdavant, CiU, PP i alguns mitjans l'estarien linxant".

Els ecosocialistes estan disposats a revisar amb lupa cada pas de Puig, sobretot perquè el dirigent de CiU va criticar durament el comandament que va fer Saura del departament i ha desmantellat grans icones del seu mandat. El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va assenyalar ahir que Puig "no n'encerta ni una". El primer error, va assenyalar, va ser "l'operació de neteja" del 27 de maig a plaça Catalunya. El segon, l'operatiu de dimecres, que recomanava als diputats entrar al Parlament per la porta del carrer Pujades amb Wellington, però que en aquests carrers "ja hi havia persones que utilitzaven la violència". I el tercer el va cometre ahir, quan va preveure un dispositiu per concentrar els diputats a les vuit del matí que ja no era necessari i que era, precisament, el que "hauria d'haver aplicat dimecres". Segons Bosch, amb un bon operatiu, els catalans s'haurien pogut estalviar "les agressions i la utilització de l'helicòpter, que va donar una sensació de caos".

Sense consignes d'accés

En tot cas, els ecosocialistes van demanar a la Mesa que sol·liciti al conseller un "informe exhaustiu" per poder analitzar el dispositiu. D'entrada, el diagnòstic que en fan és que es va "prioritzar, sense preveure el que podia passar" tancar el Parc de la Ciutadella i assegurar el Parlament, però "no guardar la seguretat" dels polítics, treballadors i periodistes que necessitaven accedir-hi. De fet, el diputat de SI Uriel Bertran va explicar que en cap moment va rebre una consigna o informació sobre com arribar al Parlament. "No va ser fins les 9.30 que vaig rebre un SMS que deia que anéssim a l'Estació del Nord", va dir Bertran.

Tant PSC com ERC van demanar la compareixença de Puig en comissió per donar explicacions d'un dispositiu que no va garantir "la integritat de les persones" que havien d'entrar al Parlament. Però més enllà de la manca de previsió, va ser l'actitud que va tenir dimecres Puig, que va dir que era "l'únic" que va entendre el que va passar el 27 de maig, el que va enutjar part de l'oposició. "L'entrada dels diputats va ser de tot menys normal. Ell es va presentar com el gran sabedor del pa que s'hi donava. Si és així, no va prendre les mesures adequades", va sentenciar el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, que, d'altra banda, va mostrar el seu suport perquè el Govern emprés els mitjans necessaris, en aquest cas l'helicòpter, per garantir que el ple del Parlament començava a l'hora prevista. També la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, va insistir en la "insuficiència" d'un operatiu que no va poder evitar que 3.000 persones posessin "en escac-i-mat" el Parlament tot i conèixer-se "des de dos dies abans" les intencions del col·lectiu dels indignats d'impedir la celebració del ple.

El silenci del PP

Significatiu va ser el silenci del PP, que es va limitar a exigir menys "permissivitat" i a reivindicar mesures jurídiques perquè "els violents i radicals" paguessin per "atemptar greument" contra la institució parlamentària. Els populars van ser els únics que no van posar en entredit el dispositiu del Govern, al qual ha ajudat a aprovar els pressupostos. Fonts del PP van atribuir el muts i a la gàbia a "no desviar l'atenció del que és important, que són els actes violents". Però el silenci atorga, en aquest cas, a favor de Puig.

stats