Crònica 20/03/2011

L'oposició rebutja formar una gran coalició

Mentre el balanç de víctimes ja supera els 7.500 morts, els partits japonesos no han estat capaços de formar un govern de concentració per demostrar unitat davant la població a l'hora d'afrontar el desastre.

Oriol March
2 min
Una japonesa lamenta l'estat en què ha quedat el seu municipi a causa del devastador terratrèmol de la setmana passada.

BarcelonaLes delicades circumstàncies en què es troba el Japó no han estat suficients perquè el govern i l'oposició es posessin d'acord a l'hora de formar un executiu de concentració. L'objectiu del primer ministre del país asiàtic, Naoto Kan, era augmentar de 17 a 20 el nombre de ministres per mitjà de la incorporació de polítics del Partit Demòcrata Liberal -de dretes-, la principal formació de l'oposició. Amb aquest increment de ministeris, s'haurien creat nous equips de treball amb la intenció d'afrontar amb més garanties la crisi humanitària del país, la més complicada des d'Hiroshima i Nagasaki.

Davant d'aquesta proposta, Sadakazu Tanigaki, líder del Partit Demòcrata Liberal, es va mostrar així de taxatiu: "No tinc cap intenció d'acceptar invitacions d'aquest tipus, suposant que m'arribessin", va assegurar. Tanigaki va afegir que l'executiu actual té prou capacitat per "reconstruir el país per ell mateix". Ara bé, es va encarregar de matisar que la seva formació s'encarregarà de cooperar amb el govern per aixecar el país després del terratrèmol i el tsunami.

Suport imprescindible

Aquesta voluntat de cooperació segur que és ben rebuda per Naoto Kan, que necessita el suport dels seus adversaris polítics -que van governar de forma ininterrompuda durant 54 anys fins al 2009- per aprovar un pressupost addicional per a la reconstrucció del país. El govern haurà d'estimar quant costarà el procés, però els economistes consideren que el total podria arribar als 141.000 milions de dòlars, xifra que representa al voltant d'un 4% de la producció econòmica japonesa. La unió serà fonamental per tirar endavant el pla de rescat, perquè el partit de govern té minoria al Senat des del mes de juliol, i no podrà actuar en solitari ni tan sols en aquestes circumstàncies.

Abans que hi hagués el terratrèmol, els partits de l'oposició pressionaven el primer ministre -fins i tot negant-se a aprovar partides pressupostàries vitals- perquè convoqués eleccions anticipades. Fins i tot dins el partit de Kan hi havia un corrent crític creixent que es conjurava per tal que el primer ministre abandonés el poder. Des del desastre, però, de tot això no se n'havia parlat gens. Fins que ahir Tanigaki va trencar l'alto el foc polític amb la seva negativa a formar un govern de concentració.

Més de 7.500 morts

Mentrestant, les autoritats japoneses van començar ahir les primeres obres per reubicar els centenars de milers d'evacuats pel terratrèmol de divendres de la setmana passada. El balanç de víctimes ja arriba als 7.508 morts i als 11.680 desapareguts, segons l'últim recompte de la policia, informa Efe. La prioritat és abastir d'electricitat, combustible i aliments els refugis temporals que han servit per allotjar els desplaçats per la catàstrofe.

Hi ha pobles sencers, com ara Futaba, pròxims a la central de Fukushima -perillosa per les radiacions que emet després de quedar seriosament danyada a causa del terratrèmol-, que han quedat pràcticament buits. Amb tota la població desplaçada a refugis provisionals, els alcaldes dels municipis damnificats asseguren que les institucions locals seguiran treballant per defensar els interessos de la comunitat.

Una de les tasques prioritàries a hores d'ara és la construcció de cases prefabricades per acollir els desplaçats. Les primeres es van començar a instal·lar ahir a la província d'Iwata, una de les més damnificades pel desastre natural.

stats