Publicitat
Publicitat

Totes les formacions coincideixen a blindar les polítiques socials

L'oposició reivindica altres fórmules per reduir el dèficit

El Govern, en minoria al Parlament, no ha trobat gaire aliats en la seva política econòmica. L'oposició en bloc li ha criticat les retallades en polítiques socials, i això que tant PP -a l'oposició també la legislatura anterior- com ERC -que mai ha defugit la seva corresponsabilitat amb el dèficit actual com un dels socis del tripartit- han mantingut la mà estesa per arribar a acords. Així, mentre que el Govern apel·lava a les urgències del moment per impulsar unes mesures "doloroses", l'oposició li criticava la "manca de diàleg" i de voluntat de traçar un pla global que superi els anuncis aïllats però continus de retallades -un relat, de fet, que tot just ahir es va començar a configurar.

Totes les forces de l'oposició coincideixen a acceptar l'excepcionalitat de la crisi, el blindatge de la despesa social i a reivindicar una alternativa pròpia a les polítiques de l'executiu d'Artur Mas. Però més enllà d'això, les diferències són evidents. ICV-EUiA, ERC i SI, per exemple, són crítics amb els objectius d'austeritat extrema. Per Laia Ortiz, diputada ecosocialista, aquests objectius "afavoreixen Alemanya, que no té dèficit i ha venut crèdit", mentre que la parlamentària republicana Anna Simó apunta a Madrid, que "centralitza beneficis i descentralitza la despesa". Consideren injustos els objectius de dèficit i, per tant, no d'obligat compliment. Aquestes mateixes tres forces també es proposen limitar la reducció de la despesa -centrant-ho a racionalitzar-la i retallar partides secundàries- i incrementar ingressos. Per ICV-EUiA, això passaria per apujar els impostos a les rendes altes i, per ERC i SI, per acabar amb el dèficit fiscal de Catalunya.

Com a alternativa, el PSC reivindica la tasca d'austeritat del tripartit, que, segons la diputada Rocío Martínez-Sempere, hauria estalviat uns 1.670 milions d'euros de juny a novembre del 2010 sense perjudicar els serveis públics. "Cal un relat dels sacrificis i un pla de reactivació concret", assegura. El PP, per la seva banda, busca la quadratura del cercle: reduir impostos, incrementar despesa -amb ajudes a les empreses- i disminuir dèficit. El diputat popular Enric Millo defensa que una pressió fiscal menor permetria "alliberar recursos cap al sector privat i estimular la demana". "L'economia de Catalunya va més enllà dels comptes de la Generalitat", afegeix. Entre tots aquests models, ara CiU haurà d'escollir a quin s'acosta per pactar pressupostos.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT