CORRUPCIÓ TEMPESTA POLÍTICA
Crònica 21/01/2011

L'oposició s'aferra al filó del cas Palau per atacar CiU

Poc abans que es compleixin dos mesos de la rotunda victòria a les eleccions, Artur Mas veu com l'oposició se li abraona per la gestió del cas Palau. El Parlament serà el camp de batalla de l'ofensiva.

Oriol March
4 min
CDC, ParlamentOfensiva

BarcelonaEls cops d'efecte, és millor deixar-los per al final, quan ningú se'ls espera. Seguint aquesta premissa, Joaquim Nadal, cap de l'oposició i gat vell, va esperar el torn de rèplica parlamentària per ensenyar un retall de premsa en què s'assegurava que el Consorci del Palau de la Música havia demanat, a instàncies d'un informe elaborat pel gabinet jurídic de la Generalitat, retirar la petició d'imputació a Daniel Osàcar i Àngel Colom, esquitxats pel saqueig de la institució. Mas, en el seu torn de paraula, no va fer cap menció a l'assumpte. Ahir, aquest silenci va ser aprofitat pels partits de l'oposició, que, aquest cop atents, van atacar CiU, sabedors que la federació disposa d'una majoria sòlida però insuficient.

El cert és que la confusió que hi ha hagut sobre la retirada de la petició d'imputació per part del Consorci hi ha tingut molt a veure. Amb dues modificacions en poc més de 48 hores, l'entitat ha passat de demanar que no s'imputi ni Osàcar ni Colom a reclamar que la investigació judicial segueixi el seu curs, peça separada per investigar les finances de CDC inclosa. Fonts properes al president, malgrat admetre que l'assumpte "no és agradable", asseguren que l'advocat que ha redactat els informes és el mateix que hi havia amb el tripartit. Afegeixen que els ha fet "sense obeir consignes", obrint la porta a pensar que abans sí que se seguien directrius.

El problema rau en el fet que el Consorci està format per tres institucions -Generalitat, Ajuntament de Barcelona i ministeri de Cultura- i aquestes peticions s'han fet a instància única de la Generalitat, que aglutina un 45% del total de l'entitat conjunta. Ni l'Ajuntament ni el ministeri en sabien res. De fet, la institució liderada per Ángeles González-Sinde es va queixar ahir de l'actuació "unilateral" de la Generalitat en tot aquest assumpte.

Artur Mas no va poder aturar la bola de neu en una entrevista a Catalunya Ràdio en què va negar que el Govern volgués "tapar" les investigacions judicials sobre el cas Palau. La decisió final sobre el cas la prendrà aquest matí el jutge Juli Solaz en la que serà la seva darrera petjada com a jutge instructor del cas Palau. Hi ha un percentatge alt de probabilitats que consisteixi a obrir una peça separada per investigar el presumpte finançament il·legal de CDC a través del Palau de la Música, amb la qual cosa posarà més llenya al foc en dos sentits.

En primer lloc, pot abocar un dels partits del Govern, Convergència, a fer front a una envestida judicial en tota regla que intentarà esclarir on han anat a parar els 5,9 milions que Hisenda ha xifrat com a transvasats del Palau al partit. I, d'altra banda, pot facilitar munició a una oposició que ahir ja va ensenyar les dents. L'acusació més repetida: no és el Govern qui ha de decidir a qui imputa i a qui no el jutge. Els partits, en general, consideren que els serveis jurídics de la Generalitat han obeït interessos partidistes i no pas tecnicojurídics, i per això preparen un escenari replet de mines per a CiU al Parlament.

Ofensiva a tres bandes d'ERC

El silenci d'Artur Mas al Parlament no pot ser etern, de manera que els partits s'afanyen a estirar-li la llengua. Potser per marcar perfil després d'unes primeres setmanes desdibuixada, ERC va plantejar una ofensiva més contundent davant de l'actuació del gabinet jurídic de la Generalitat, responsable dels titubejos registrats al Consorci els darrers dies. Els republicans presentaran deu preguntes orals a la comissió d'afers institucionals del Parlament, on es debaten els assumptes que tenen a veure amb els lligams de la Generalitat amb la resta d'entitats de què forma part, i també preveuen interpel·lar el Govern en el proper ple de la cambra.

Pere Bosch, diputat d'ERC i assot dels convergents a la comissió parlamentària organitzada per investigar el vincle CDC-Palau, va dubtar ahir si els motius esgrimits pel gabinet jurídic de la Generalitat eren tècnics o si, en contra, obeïen directrius polítiques. També va reclamar al Govern saber quin informe recomanava retirar la petició d'imputació a Osàcar i Colom, i es va preguntar si el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, estava al corrent de l'assumpte. Bosch va reiterar la demanda, expressada ja al ple d'investidura de la novena legislatura, de crear una llei de transparència i d'accés a la informació pública, una proposta que comptaria amb el suport de PSC, ICV-EUiA i Ciutadans.

El PSC, àcid; el PP, dispar

Els socialistes, per boca del sempre corrosiu Miquel Iceta, ja van deixar entreveure que, a partir d'ara, potser caldrà començar a parlar de dos casos Palau: el de la Música i el de la Generalitat. "No és feina del president del país ni del Govern exculpar dirigents de CDC, i tampoc entenem que ara, des del Consorci, no es faci cas a la fiscalia -que és qui demana la imputació dels dos membres del partit-", va assegurar Iceta. Des de les files d'ICV-EUiA, Dolors Camats va voler recordar a Mas que "és la justícia, i no CDC, qui decideix les imputacions". Des de l'inici de la legislatura, els ecosocialistes demanen més transparència en política i en el ple de dimecres van recordar al portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, que el seu partit està esquitxat pels dos casos de corrupció més grans registrats a Catalunya els darrers anys: el del Palau i la trama Pretòria de corrupció urbanística i blanqueig de capitals.

La jornada va ser bipolar per al PP, que al matí va veure com la seva líder, Alicia Sánchez-Camacho, carregava contra Mas -"ja té altres responsabilitats per involucrar-se amb la justícia", va afirmar-, mentre que a la tarda, el regidor Alberto Fernández Díaz va demanar a l'Ajuntament de Barcelona que esclarís per què va donar suport a la iniciativa del Consorci de demanar la imputació d'Osàcar i Colom.

I a CDC? Segueixen la dita que recomana bona cara al mal temps. Tot i haver-hi veus que troben desagradable la situació, asseguren que el país té prou preocupacions -econòmiques, bàsicament- per entrar en altres batalles. Fins i tot hi ha qui assegura que l'oposició no n'aprèn: "El resultat de fer bullir l'olla amb el cas abans de les eleccions només els va dur un benefici: perdre diputats", assegura amb ironia un prohom de la federació. Ara bé: els partits han trobat un filó per atacar un Mas reforçat, i plantaran batalla arreu. Veurem com se'n surten.

stats