ENTREVISTA
Crònica 22/02/2012

Luigi de Magistris: "Farem el Fòrum 2013, la crisi es venç fent esdeveniments"

Retallades "No tindrem problemes per trobar nous recursos si l'Estat no els garanteix" Espanya "Garzón pot contribuir molt a la política espanyola"

A. Balanzà/m. Bausells
3 min
L'alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris, divendres passat abans de l'entrevista en un hotel de Barcelona.

Luigi de Magistris (Nàpols, 1967), exmagistrat, és l'alcalde de centreesquerra (partit Itàlia dels Valors) de la ciutat que organitzarà la quarta edició del Fòrum de les Cultures. En aquesta entrevista, De Magistris, que es va veure divendres a Barcelona amb el seu homòleg català, Xavier Trias, assegura que l'esdeveniment no es veurà afectat per les retallades del govern italià.

¿Després de la retirada de la candidatura olímpica de Roma 2020 per motius econòmics, la cita del Fòrum de les Cultures 2013 es farà?

El Fòrum 2013 es farà a Nàpols, esclar. Hem superat problemes inicials de direcció i d'ubicació, però obrirem Nàpols al món. Per això hem fet una crida als ciutadans perquè s'impliquin en la celebració. El Fòrum se celebrarà des de la base.

El govern italià s'havia compromès a garantir 150 milions d'euros.

Volem mantenir la participació de totes les institucions. Vist el moment de dificultat econòmica, hem de recuperar garanties d'una altra manera. La cambra de comerç ja hi ha mostrat disponibilitat i no tindrem problemes per trobar més recursos.

Què és el Fòrum?

És una contaminació positiva entre pobles. No és un gran esdeveniment que passa sinó una cosa que canvia la ciutat, en què s'intercanvien coneixements, i que s'acompanya de cultura.

Per què se n'ha canviat la seu?

Vam pensar en la zona de Bagnoli però el govern no n'ha completat el finançament. Però se n'aprofitaran algunes instal·lacions com ara el Parc de l'Esport.

Posen èmfasi en l'impacte cultural del Fòrum. Això beneficiarà la situació crítica de Pompeia?

El Fòrum travessarà tota la regió i contribuirà al rellançament de Pompeia per superar els problemes de conservació que hi ha hagut.

Quins passos es fan en seguretat?

Hi arribarem preparats perquè tenim l'America's Cup aquest abril. A Nàpols ja ha caigut la criminalitat i el Fòrum donarà un gran missatge de seguretat i de democràcia.

Què han après dels fòrums de Barcelona, Monterrey o Valparaíso?

Jo els he viscut de lluny, però el Fòrum ja ha entrat en el cor dels napolitans. I sobretot el de Barcelona. Tenim dues ciutats de mar, de forta vida nocturna, la llengua catalana s'assembla molt al parlar de Nàpols...

Celebraran abans el World Urban Forum, que ha passat de 6 a 3 dies. El Fòrum durarà 101 dies?

La trobada urbanística ha estat reduïda perquè el govern italià hi té a veure. El mateix ha passat amb Roma 2020 i, personalment, no hi estic d'acord: la crisi no s'afronta deixant de participar en olimpíades. Farem front a les retallades d'algunes partides de la regió per complir amb els 101 dies.

Ha estat magistrat d'accions antimàfia. Ara viu més tranquil?

Sempre he estat tranquil, però això no vol dir que hagi tingut una vida fàcil. Ara fer d'alcalde és una de les coses més boniques -sobretot perquè no era el favorit-. I treballo molt: unes 18 hores. Governo de sol a sol!

A Catalunya hi ha enquestes que veuen corrupció per tot arreu. Què els diria als ciutadans?

Que la corrupció és molt forta i que s'aprofita de la legalitat. Les màfies estan institucionalitzades i són molt fortes a tot Europa. Són un càncer. Però començo a veure una mobilització de ciutadans per vèncer-la.

Què opina de les mesures que està aplicant el govern Monti?

És molt positiu que Berlusconi no sigui president, però les últimes maniobres de Monti són duríssimes. No les comparteixo.

Amb el magistrat Di Pietro va fer el pas a la política com a independent. Veu Baltasar Garzón novament a la política?

Al Twitter vaig solidaritzar-me amb Garzón. Vull convidar-lo a Nàpols. Crec que pot contribuir molt a la política espanyola.

stats