CRISI NUCLEAR
Crònica 22/03/2011

L'única por a Ascó és que tanqui la central

Sònia Sánchez
4 min
El nucli d'ascó L'Eduard (esquerra) vol treballar a la central. El José (amb barba) ja ho fa.

La catàstrofe al Japó ha reobert el debat sobre la seguretat de l'energia nuclear. Però a Ascó i a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, al contrari del que es podria pensar, és allà on semblen més tranquils. Els veïns de tots dos municipis han estat tota la vida convivint amb aquests riscos i l'incident nipó no sembla haver-hi remogut les consciències, més enllà del sentiment generalitzat de solidaritat. Al contrari, als carrers d'Ascó sí que hi plana una preocupació vinculada al succés de Fukushima: acabarà afectant la continuïtat de la central nuclear que alimenta tants veïns?

Mentre que a alguns llocs de trobada d'Ascó asseguren que la crisi al Japó "és una notícia més" i no genera cap debat, a d'altres com el bar Núcleo sí que se'n parla i molt. El nom del local és per si mateix una declaració de principis. L'Eduard Jaimot no se n'amaga: "Jo tinc 20 anys i m'agradaria treballar a la central. El jovent d'aquí és l'única possibilitat que tenim de trobar una feina al poble". Es declara obertament "pro nuclear", tot i ser molt conscient dels perills. Fins i tot està convençut que l'accident de Fukushima és molt "més greu del que ens diuen", però tot i així assegura que ell dorm "molt tranquil a 500 metres del reactor".

"Els altres pobles potser tenen més por que aquí, perquè no ho coneixen tant", diu un altre jove, el José Aguilar. El seu pare, que treballa a la central, s'uneix a la conversa per aclarir que "al Japó s'han donat unes condicions extremes que és impossible que es repeteixin aquí". En general, els veïns d'aquestes poblacions són molt conscients d'aquestes diferències i semblen força confiats en les mesures de seguretat de les seves centrals. La inquietud dels tertulians reunits espontàniament a la porta del bar Núcleo és una altra. "Això ens afectarà bastant perquè es preveia allargar la vida de les centrals nuclears i ara potser s'ho repensen", es lamenta Jaimot.

La supressió del límit de 40 anys

Les vides útils d'Ascó I, Ascó II i Vandellòs II tenien un final previst per al 2022, el 2025 i el 2027, respectivament, però en els últims mesos el president José Luis Rodríguez Zapatero havia fet un gir a la seva política i havia aprovat una esmena de CiU que elimina el límit de 40 anys de vida de les centrals. També en Lluís, un jove que treballa a la central, està inquiet pels efectes que la crisi al Japó pugui tenir sobre aquestes polítiques i posa com a exemple l'anunci de la cancellera alemanya, Angela Merkel, de suspendre l'activitat de 7 centrals durant tres mesos.

Aquesta preocupació dels joves asconencs pel seu futur econòmic està present també a les converses de la gent gran. Al casal d'avis d'Ascó, la xerrada que acompanya una partida de brisca pren de seguida aquest rumb i els jugadors es pregunten si Zapatero retallarà ara la vida útil de la central. Sebastià Faiget és l'únic de la taula que es declara "antinuclear" i creu que "les centrals han de tenir una data de caducitat". Ell està convençut que els fets del Japó faran canviar decisions polítiques i també opinions. Creu que fins i tot a partir d'ara "hi haurà menys gent a favor del cementiri nuclear a Ascó", però un dels companys de taula no hi està d'acord: "Sí que el faran". "El que interessa és que hi hagi feina", opina un altre.

Però aquest canvi s'opinions sobre el magatzem de residus nuclears que Ascó es postula per acollir no s'està produint. Els alcaldes dels vuit municipis candidats, consultats per Efe, asseguren que mantenen intacta la seva determinació d'optar al cementiri i fins i tot argumenten que el debat obert pel cas nipó reforçarà la seguretat d'aquest tipus d'instal·lacions. Aquesta polèmica recent fa que el debat nuclear estigui molt a peu de carrer al municipi d'Ascó, però no passa el mateix en el cas de Vandellòs. Els veïns de l'Hospitalet de l'Infant, el nucli més proper a la central, asseguren que la crisi japonesa no ha generat cap debat allà, ni tan sols sobre els efectes en la moratòria nuclear.

Debat només a l'institut

L'únic lloc on sí que ha desvetllat interès és a la classe de física de l'Institut Berenguer d'Entença, que ha acollit aquests dies sessions improvisades d'enginyeria nuclear bàsica. El director del centre, Josep Maria Cartanyà, es planteja fins i tot dedicar una de les tutories a la catàstrofe al Japó, tant des del punt de vista solidari com des del nuclear.

"Ara és el boom per les notícies de Japó, però d'aquí a poc la gent s'oblidarà del tema", diu l'Antonio Garcia. Ell i un altre extreballador de la central, que prenen una cervesa al bar Luis, asseguren que Vandellòs "és totalment segura i està molt preparada". "Alguna fuita, potser, però d'explosió aquí no n'hi pot haver -afegeix un dels extreballadors-. Aquí la gent això ja ho sap, perquè tothom hi ha treballat o té algú que hi treballa".

"Si explota, poca cosa es pot fer "

Però al mateix temps, Garcia admet que "si explotés, poca cosa es podria fer". De fet, més enllà de la confiança en la seguretat de la central, la gent de l'Hospitalet sembla fins i tot resignada davant d'una hipotètica desgràcia. La carnissera Antonia Fernández ho resumeix gràficament: "Saber com actuar en cas d'emergència? Per què? Si algun dia explota no tindríem temps ni de córrer". Segons un veí, el Josep Sagrera, "ha arribat un moment que la gent del poble ja passa" de preocupar-se per això, però la dependenta Marta Escoda sí que reclama "una mica més d'informació i recerca" per garantir la seguretat. Un altre veí, el Josep Lluís, creu que "perills n'hi ha a tot arreu" i sentencia: "És el preu que cal pagar per l'estat del benestar".

stats