Crònica 01/09/2011

"L'única alternativa que ens queda és la resistència"

Joan Serra
2 min

Lídia Aguilera treballa d'auxiliar d'infermeria i s'ha passat tot el mes d'agost col·laborant com a voluntària al CAP Can Trias-Ernest Lluch de Viladecavalls, ara mateix l'únic centre d'atenció primària ocupat pels usuaris com a mesura de protesta pels tancaments aplicats pel Govern aquest estiu. Aguilera, usuària d'aquest CAP, integra un equip de tres metges, quatre infermeres i quatre auxiliars d'infermeria que dimarts i dijous visiten de manera desinteressada els veïns adscrits al centre, en el qual ahir es mantenien les protestes veïnals. "Hem lluitat molt per tenir aquest equipament i ara no podem defallir", explicava Aguilera, que aquests dies ha curat les ferides de Rosario Moral, una veïna de 83 anys amb una lesió al turmell, que s'ha sumat a la mobilització. "Estic sola i no em puc desplaçar a un altre lloc", relata l'anciana.

Des del 29 de juliol, els usuaris s'han fet forts al CAP Can Trias, que atén uns 9.000 ciutadans. La seva persistència va impedir que els Mossos el desallotgessin dimarts a la nit -a petició de Salut-, una mesura que sí que es va concretar en altres centres del Vallès Occidental, com Santa Perpètua de Mogoda, Ca n'Oriac (Sabadell), Castellar i Badia del Vallès, on ahir a la nit estaven programades noves assemblees per reorientar les protestes. El departament de Salut va defensar ahir l'operatiu policial per evitar un ús inadequat dels equipaments i garantir les condicions de "seguretat i salubritat" dels centres ocupats, unes motivacions que irriten els usuaris que mantenen les mobilitzacions. "Deixar la població desvalguda mai pot ser una bona solució", argumentava Sergio García, veí de Can Trias, ara a l'atur, que forma part dels ciutadans que s'han instal·lat permanent al CAP des que van saber que Salut pretenia tancar-lo els mesos d'agost i setembre.

Dimarts a la nit, unes 300 persones de Viladecavalls van reforçar l'ocupació de l'espai, ple de tendes i pancartes, quan van intensificar-se els rumors d'un possible desallotjament. El col·lectiu veïnal compta amb el suport de l'Ajuntament. Regidors de l'equip de govern van visitar ahir el centre per conversar amb la setantena de veïns -la majoria jubilats- que persistien en les reclamacions, molt ben organitzats. Han instal·lat una cuina a l'entrada del CAP, han habilitat els passadissos per atendre les visites de pacients -perquè les portes dels consultoris estaven tancades-, i disposen de vehicles privats per si fa falta atendre alguna urgència.

Protestes sense límit d'edat

"L'única alternativa que ens queda és la resistència", afirmava Alfonso Martínez, de 70 anys, que s'encarrega de gestionar la cuina. A pocs metres, una desena de veïns jugaven al dòmino i a cartes. "Estem disposats a tot", detallava José Calatrava, de 60 anys. Explicaven els usuaris que, amb el centre tancat, els veïns del barri amb dificultats de mobilitat ho tenen complicat per desplaçar-se a l'alternativa més pròxima, el CAP Rambla de Terrassa. Verbalitzava aquesta queixa Manuel Herrera, de 89 anys -l'usuari més veterà de la protesta-, que s'ha de visitar setmanalment de la vista. "No hi ha dret", deia Herrera, envoltat de veïns que assentien amb el cap.

stats