Crònica 26/03/2012

"L'única bandera de CDC és la sensibilitat social"

Oriol March
2 min
Jordi Pujol i Oriol Pujol es van abraçar un cop el nou secretari general de CDC va haver pronunciat el seu primer discurs des que ha assumit el càrrec.

REUSOriol Pujol sabia que el seu primer discurs com a secretari general de CDC era el més important de la seva carrera política. Per això va decidir prepara-se'l a consciència i en solitari al llarg de les últimes setmanes. Només l'havia ensenyat a algun dels seus col·laboradors més estrets. Feia temps que l'assajava en els diferents congressos de federació que el partit ha anat celebrant de manera prèvia al conclave de Reus. Al què -plena sobirania- i al com -el camí per aconseguir-la- s'hi va afegir ahir, amb més presència que mai, un discurs social que entronca amb el vessant més socialcristià del seu pare. "L'única bandera del patriotisme de CDC és la seva sensibilitat social", va proclamar Pujol.

Un posicionament que entronca de manera clara amb els principis de justícia social que formen part de la ideologia política del seu pare, Jordi Pujol. Les crides a la convivència, a la cohesió social i al manteniment de l'estat del benestar -la supervivència del qual va vincular a la plena sobirania de Catalunya- també recullen l'herència de qui va regir la Generalitat durant 23 anys.

L'actitud convergent

El to transcendent que va lluir Jordi Pujol divendres -quan va proclamar que calia que CDC fos la tropa de xoc contra l'ofensiva espanyola- va tenir continuïtat en el discurs del seu fill. El concepte: actitud convergent. Una actitud que "sobrepassa els individus que tenen com a prioritat una cosa que els supera, Catalunya". Un punt messiànic i espiritual molt pujolista que des del seu cercle consideren inevitable tenint en compte què ha mamat des de petit Oriol Pujol. Ara bé, incloent "tocs de rigor", asseguren, provinents de la seva feina al costat d'Artur Mas en el si del partit durant els últims 12 anys.

"És un discurs amb la marca Pujol però amb la claredat que li ve de Mas", apunten des del seu entorn. L'èpica discursiva del pare espiritual del partit sumada al cartesianisme de qui l'ha tornat a dur a la Generalitat. "Una intervenció molt de CDC, amb poques notes, que beu de dues fonts cabdals del partit", resumeixen des del seu entorn. Més pensat per legitimar-se davant la militància que per generar grans titulars. Més encaminat a institucionalitzar la seva figura al capdavant de l'acció política del partit que no pas a fer-se veure de portes enfora.

Emoció familiar

L'eix nacional del seu discurs també va tenir com a protagonista el seu pare. Al seu llibre Des dels turons a l'altra banda del riu , on Jordi Pujol recull les seves reflexions de la presó estant, l'expresident de la Generalitat subratlla la por que té de quedar "atrapat, abatut i ridícul" en els esculls d'un "port d'aigües quietes i podrides i barques esberlades". "President Pujol, no has fracassat perquè has passat l'escull i la barca ara menys esberlada la capitaneja el president Mas", va reblar el nou secretari general. Un llibre, dos referents i un horitzó nacional -allà on es dirigeixen els vaixells-, que sintetitzen el discurs de Pujol.

Més enllà de les referències -i abraçades- al seu pare, el nou secretari general no va deixar que li passés per alt reivindicar el paper de la seva mare, Marta Ferrusola. "Sóc fill de la Ferrusola!", va cridar per damunt dels aplaudiments. El tercer nom propi, sumat als de Mas i l'expresident Pujol, que va marcar el to de la seva intervenció.

stats