SALUT
Crònica 13/09/2011

L'ús del diu redueix a la meitat el risc de càncer d'úter

El dispositiu intrauterí (diu) no augmenta les probabilitats de patir càncer, sinó al contrari. Un estudi d'investigadors catalans certifica que aquest mètode anticonceptiu redueix el risc un 50%.

Mònica L. Ferrado
2 min
Quatre dels investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) que han fet l'estudi epidemiològic més complet sobre els efectes de l'ús del diu i els casos de càncer de coll d'úter.

BARCELONA.Les dones que fan servir com a mètode anticonceptiu el dispositiu intrauterí (diu) disminueixen a la meitat el risc de patir càncer de coll d'úter. Així ho indica un estudi liderat per investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) que avui publica l'edició electrònica de The Lancet Oncology . L'estudi inclou dades de més de 20.000 dones de vuit països diferents. Es tracta de l'estudi epidemiològic més gran que s'ha fet fins ara sobre aquesta qüestió, i els resultats desmunten la creença popular que el diu podia facilitar el contrari, és a dir, que podia actuar com un factor de risc de càncer cervical.

El càncer de coll d'úter es pot desenvolupar a partir de la infecció amb el virus del papil·loma humà (VPH), que indueix lesions precancerígenes que donen lloc a un carcinoma de cèl·lules escamoses o d'un adenocarcinoma o carcinoma adenoescamós. Segons aquest estudi, entre les dones amb diu, hi ha la meitat de casos d'ambdós tipus de lesions. Ara bé, el dispositiu per si mateix no actua com a prevenció, perquè no evita que es produeixi la infecció que desencadena el procés maligne. La seva implantació ocasiona efectes col·laterals que obstaculitzen la progressió del virus. Per una banda, quan el metge insereix o retira el dispositiu destrueix de forma involuntària cèl·lules del teixit uterí que es podrien estar transformant en precanceroses, i elimina així el germen d'un futur càncer. Una altra causa d'aquest efecte protector, probablement la més freqüent segons Xavier Castellsagué -l'investigador que ha estat al capdavant de l'equip-, té a veure amb la reacció del sistema immunològic davant la presència d'un element estrany: el diu. Una reacció que, de retruc, aniquila el virus. "El dispositiu indueix una inflamació crònica de la mucosa i una resposta immune de llarga durada que reduiria la probabilitat de progressió del VPH", explica Castellsagué.

Una eina preventiva

Evitar la infecció del virus precursor d'aquest tipus de càncer és la millor manera de prevenir-lo. "El diu no s'ha d'indicar com a protecció, no substitueix altres mesures, però sí que hi contribueix. Tenint en compte que és el mètode anticonceptiu més utilitzat a tot el món, és important tenir-ho en compte", diu Castellsagué. A Espanya, però, s'utilitzen més els anticonceptius orals i el preservatiu.

Altres estudis mostren que els diferents mètodes anticonceptius contribueixen de diferent manera perquè el virus s'estableixi o no i iniciï el procés cancerós. El preservatiu actua com a barrera protectora i evita entre un 70% i un 80% de la incidència del càncer d'úter. Al contrari, la píndola anticonceptiva n'incrementa el risc. "En estudis amb dones que han pres contracepció hormonal durant cinc anys s'ha vist que es duplica el risc de càncer de cèrvix", explica Castellsagué. És per l'efecte dels estrògens, que poden fer que el virus es repliqui amb més facilitat, puntualitza l'investigador que ha liderat l'equip de l'ICO.

stats