Crònica 31/12/2011

Madrid apunta ara cap al finançament autonòmic

J.r.
3 min
El ministre Luis De Guindos ahir a la Moncloa.

L'últim consell de ministres de l'any, el segon de Mariano Rajoy, tenia dos plans simbòlics: cap a Europa, per mostrar la carta de l'austeritat des del primer moment i començar a deixar de banda "la respiració assistida financera", que sovint cita un alt dirigent del PP; i cap a l'interior de l'Estat, per començar a preparar el desplegament recentralitzador que els populars proposaven al programa electoral del 20 de novembre.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va estar molta estona de la compareixença de premsa callat, era l'encarregat de subratllar els comentaris que han de tranquil·litzar la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, que serà a Madrid el dia 16 de gener. En canvi, el responsable d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va tenir un paper més actiu i va ser el responsable de recordar en públic que el dèficit s'ha disparat al 8% "fonamentalment" per la gestió de les comunitats autònomes i els ajuntaments. Segons van explicar fonts de la vicepresidència del govern espanyol, l'administració central de l'Estat ha aconseguit gairebé quadrar els números, amb un petit marge d'error del 0,30%.

A la pràctica, les mesures que ahir va dictar el president Rajoy tenen una repercussió molt directa sobre els comptes de les comunitats autònomes. En l'apartat de l'augment dels ingressos, Montoro va recordar que la modificació del tram estatal de l'IRPF acaba tenint un efecte positiu en els balanços dels governs territorials a través del fons de suficiència, previst en el sistema de finançament. "El que facin les comunitats [en referència al tram autonòmic de l'impost] està en el seu àmbit de competència", va subratllar. Paral·lelament, però, l'executiu va anunciar una reducció de 302 milions del fons de compensació interterritorial, un organisme que serveix per "corregir desequilibris econòmics" i per "fer efectiu el principi de solidaritat". L'IBI beneficia les finances dels ajuntaments.

Una frase que fa disparar alarmes

Els límits d'aquesta primera retallada, pel que fa a les comunitats autònomes, semblaven clars després de la compareixença de premsa. A la tarda, però, a la referència del consell de ministres (el text en què es recullen els acords) hi apareixia una frase que va fer disparar les alarmes: "Eliminació del finançament previst als estatuts d'Andalusia, Castella i Lleó, Illes Balears i Catalunya". Fonts del ministeri d'Hisenda ho van atribuir a "un error". Després, en una nota oficial confusa, el departament de Montoro intentava aclarir que "no s'ha modificat el finançament previst". Afegia, però, que la xifra global que es destina a les comunitats es discutirà en el marc dels pressupostos que han d'estar enllestits a finals de març del 2012. El camí queda, doncs, traçat.

Cap a la recentralització

L'esquema de joc que ha plantejat el nou president espanyol deixa molt clar als seus, que governen a la majoria de les comunitats, que ha arribat l'hora de simplificar l'administració pública seguint les ordres de la Moncloa. D'acord amb la seva tesi, a Rajoy l'avalen els números: Madrid compleix l'estabilitat pressupostària i són els governs de les diferents nacions i regions de l'Estat els que no han sabut fer els deures. Cal recordar que són els que tenen el gruix de la despesa i, ara, un problema de tresoreria urgent.

L'objectiu del govern espanyol és afilar la tisora de cara a la primavera per escapçar el finançament autonòmic. En paraules d'un alt dirigent de l'executiu de Madrid, es tracta d'aconseguir com sigui el pacte per l'austeritat i l'eficiència que va proposar Rajoy al Congrés. Dit d'una altra manera: començar a desplegar el full de ruta harmonitzador que demanava el PP en campanya electoral, amb mesures com la unitat de mercat o, fins i tot, com ja han començat a fer alguns governs autonòmics, sondejant la possibilitat de desfer-se de competències que els surten massa cares. Qui conduirà aquest procés serà el secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, exconseller madrileny i opositor frontal al sistema de finançament en vigor.

stats