Crònica 24/12/2011

Madrid esquiva el xoc pel tancament de caixes

El govern de Rajoy no vol fer més grossa la bola de neu per la decisió de la Generalitat de retardar el pagament de les cotitzacions socials a l'Estat. L'executiu espanyol confia que es recondueixi aviat.

J.r.
2 min
La vicepresidenta i portaveu, Soraya Sáenz de Santamaría, es va estrenar ahir amb un discurs conciliador amb Catalunya.

MADRID.Mariano Rajoy esquiva el conflicte amb la Generalitat, governada per CiU. El president espanyol té la intenció d'aprovar algunes reformes que es preveuen polèmiques, com la laboral, amb el suport dels nacionalistes i no vol trencar les cartes al primer minut. Per això ahir després del consell de ministres la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va provar de veure l'ampolla mig plena en el conflicte derivat de la falta de tresoreria de l'administració catalana.

La número 2 de l'executiu espanyol va dir que espera que l'endarreriment dels pagaments a l'Estat per part de Catalunya de les retencions d'IRPF i les cotitzacions de la Seguretat Social sigui "una situació puntual i no generalitzada". El ministeri d'Ocupació, que dirigeix Fátima Báñez, s'ha posat mans a l'obra per buscar-hi una sortida.

El PP harmonitza el problema

Segons va explicar De Santamaría després de la primera reunió del nou executiu, en el traspàs de poders amb el PSOE ningú li va comunicar la decisió de la Generalitat. Curiosament, fins ahir les dues parts, socialistes i populars, asseguraven que havien fet un relleu "modèlic", amb un grau d'aprofundiment poc habitual fins ara en aquests casos.

Sigui com sigui, Sáenz de Santamaría va provar de posar l'accent en el futur per constatar que, en el fons, totes les institucions públiques tenen el mateix problema de falta de liquiditat: "Crec que és el moment que tots treballem plegats per aconseguir constrènyer despesa de funcionament, ser molt més eficients i seguir complint el que és una obligació de qualsevol ocupador, que és el pagament dels tributs dels seus treballadors o de les cotitzacions de la Seguretat Social".

Amb aquestes paraules, Madrid prova de portar l'aigua al seu molí i demostrar per la via dels fets que és necessari redimensionar les administracions públiques i repensar les competències de cadascuna per evitar duplicitats i reduir la despesa. Sáenz de Santamaría va insistir en la conveniència d'aplicar la màxima "una administració, una competència", reservant a l'Estat prou marge de maniobra legislatiu per garantir la igualtat entre tots els ciutadans, visquin on visquin. Per això, va considerar "important treballar" plegats per impulsar un pacte "d'austeritat i d'eficiència", tal com va proposar Mariano Rajoy durant el debat d'investidura.

La vicepresidenta espanyola va admetre que totes les administracions pateixen un problema seriós de tresoreria per la caiguda dels ingressos, un cop punxada la bombolla immobiliària. Ara bé, va defugir entrar a valorar els retrets de la Generalitat per l'incompliment de l'Estat a l'hora d'abonar els 759 milions de l'addicional tercera. Abans de prendre cap compromís, Rajoy vol estudiar-se bé els números.

stats