POLÍTIQUES DE FORMACIÓ
Crònica 05/04/2012

Madrid redueix les polítiques d'ocupació

El Govern critica la baixada d'un 21% que pateixen les polítiques d'ocupació. Esther Sànchez, secretària d'Ocupació, diu que la retallada carrega els costos sobre les comunitats autònomes.

Elena Freixa
2 min
Madrid redueix les polítiques d'ocupació

BARCELONA.El Govern, amb els pressupostos de Rajoy a la mà, espera una retallada en les polítiques actives d'ocupació, que inclouen l'orientació i formació als aturats. La secretària d'Ocupació del Govern, Esther Sànchez, va criticar ahir que els comptes del 2012, en què la partida per a aquestes polítiques baixa un 21,3%, carreguin més costos sobre les comunitats autònomes, ja que és Catalunya qui ha d'atendre amb plans d'ocupació els 638.000 aturats que hi ha ara mateix inscrits al Servei d'Ocupació de Catalunya.

Els recursos per a polítiques actives d'ocupació es repartiran d'aquí 15 dies a la conferència sectorial que reunirà responsables del ministeri de Treball i de les comunitats autònomes. Sànchez, però, ja assumeix que els diners de què disposarà el SOC per atendre aturats seran inferiors als del 2011. En declaracions a l'ARA, va ser molt crítica amb la manera com s'han dissenyat els comptes estatals en matèria d'ocupació, ja que toquen "l'eix essencial per combatre l'atur".

La responsable d'Ocupació del Govern va considerar "poc intel·ligent" retallar en polítiques d'ocupació i, en canvi, incrementar la partida destinada a bonificacions a la contractació. "Anem al revés d'Europa", va assegurar. Segons Sànchez, les bonificacions han demostrat que són una mesura que, a la pràctica, no incentiven la creació d'ocupació, i destinar-hi prop de 2.000 milions és un "despropòsit". La reforma laboral aprovada pel PP amb el suport de CiU introdueix diverses fórmules de contractes bonificats per a joves i aturats, per exemple.

A l'espera de com quedi repartit el pastís de recursos per a polítiques actives d'ocupació, la Generalitat ja preveu l'escenari de no poder arribar a tants aturats com aquest any amb els seus programes. "Haurem de fer més amb menys i això vol dir millorar la qualitat dels programes", va resumir la responsable d'Ocupació.

Una proposta catalana a Madrid

Catalunya ha presentat al ministeri de Treball una proposta per transformar a mitjà termini el disseny de polítiques d'ocupació. Segons Sànchez, el model s'inspira en el que Brussel·les posarà en marxa a partir del 2014 amb els seus fons, és a dir, vinculant-los als resultats.

La idea és que les agències privades de col·locació, que amb la reforma laboral irrompen al mercat de treball per col·laborar amb els serveis públics, rebin els recursos públics en funció de l'èxit que aconsegueixin en els programes que els governs els demanin. A més a més, Catalunya proposa que almenys una part d'aquests diners haurien de sortir de la partida de prestacions i no de la de polítiques actives com fins ara, ja que és l'Estat el que es beneficia de l'estalvi de pagar una prestació si la persona troba feina.

Ara, però, el ministeri fixa que són les comunitats les que amb els diners transferits per a polítiques actives han d'assumir els costos íntegres dels programes d'ocupació. Tot i que la proposta catalana agrada a altres comunitats autònomes, Sànchez reconeix que encara haurà de madurar per convèncer el govern espanyol.

stats