BICENTENARI DE LA PEPA
Crònica 20/03/2012

Madrid s'enroca en la Constitució

Joan Rusiñol
2 min
UN DIA MOLT FESTIU A LA CIUTAT ANDALUSA La ciutat de Cadis, on fa dos-cents anys es va redactar la primera Constitució espanyola, va viure ahir un dia festiu i molts dels seus ciutadans es van vestir d'època. A la foto els reis Joan Carles I i Sofia en el moment de presidir els actes  de celebració amb altres autoritats de l'Estat.

MADRIDEn temps moguts, unitat, patriotisme, liberalisme i monarquia. Aquesta és la recepta contra la crisi que van proclamar ahir les màximes autoritats de l'Estat a l'oratori de Sant Felip Neri de Cadis, el lloc on es va redactar la Constitució del 1812, la Pepa.

La commemoració d'aquell text fundacional del constitucionalisme espanyol -abolit dos anys després per un Borbó, Ferran VII- va servir per treure la pols al patriotisme constitucional que, anys enrere, va provar d'instaurar José María Aznar. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va resumir-ho aferrant-se a l'esperit que va impulsar un grup de constituents fa 200 anys: "Un sentit de pertinença a la nació [espanyola] basat en el patriotisme liberal, la virtut cívica i la unitat nacional. En l'actualitat, seguim assumint aquests sentiments sense cap complex", va afirmar.

Ovació al monarca espanyol

En l'acte solemne, davant d'uns 300 convidats, es va passar de puntetes sobre la tràgica història que des del 1812 ha viscut la península Ibèrica. L'objectiu dels ponents era subratllar el fil que uneix aquell document amb la Constitució del 1978. El rei Joan Carles va dir que la primera carta magna és un "referent essencial de la unitat, la sobirania i la llibertat dels espanyols". Per ell, l'"esperit de concòrdia" que va unir els constituents, assetjats per les tropes franceses, és el que cal recuperar ara per fer front a les "dificultats" econòmiques.

El govern espanyol va voler aprofitar l'acte d'ahir per reforçar la imatge de la Corona, en el punt de mira pel presumpte cas de corrupció d'Iñaki Urdangarin. Per això, Rajoy va provar d'embolcallar-la amb la legitimitat de la història. Va recordar que, a diferència d'altres textos de l'època, la Pepa va reconèixer la figura del monarca, que va enllaçar amb la monarquia constitucional vigent, "més viva que mai".

Els presidents del Congrés i del Senat, Jesús Posada i Pío García-Escudero, també van parlar del rei Joan Carles com a "referència més enllà de les diferències polítiques ideològiques" i de "símbol d'unitat i permanència de la nació". Com ja va passar en l'obertura de la legislatura, els assistents -la majoria polítics, magistrats i membres d'altes institucions de l'Estat- van ovacionar el monarca amb un aplaudiment molt més llarg del que marca el protocol per demostrar-li ple suport. Ahir, un minut i 36 segons.

Amb la vista posada al 25-M

El discurs neoespanyolista que a poc a poc va assentant-se a Madrid -i que lliga crisi amb recentralització i simplificació administrativa- té una clara derivada a les comunitats autònomes. El PP insisteix en la idea que les autonomies han de sotmetre's a l'estratègia que marca el govern de l'Estat per sortir del pou.

En plena campanya per les eleccions andaluses de diumenge, el candidat del PP, Javier Arenas, ha garantit que si guanya aplicarà un "reformisme del sud", fidel al guió que fixen des de la Moncloa.

De nou, la Pepa va servir d'àncora per justificar el full de ruta que aplica Rajoy. El president del govern espanyol va dir que del 1812 cal aprendre'n que "no s'ha de tenir por a fer reformes, sinó que cal valentia i decisió per fer-les". I va sentenciar: "Avui, com aleshores, el canvi és la reforma". A l'ús electoral del text també s'hi va apuntar el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Va dir que 200 anys després toca "defensar drets i llibertats davant els que volen retallar-los".

Enrocats en la Constitució.

stats