RIFA DE NADAL
Crònica 23/12/2011

Males terres, milions que viatgen i la mili

Albert Balanzà
2 min
Una dona amb el cap acabat de rentar a casa seva, a València, celebrant un premi.

Al marge de l'ambient friqui que sempre es viu al Palau de Congressos de Madrid, amb gent disfressada o les impagables frases espontànies dels nens de Sant Ildefons ("Presi, l'he tret", va dir la Maria José en cantar la grossa), la diada del 22 de desembre va ser rica en anècdotes.

BBC: Premi a 'badlands'La premsa britànica destaca el caràcter feréstec d'Osca

El periodista de la BBC Patrick Jackson, en la seva crònica per a l'edició electrònica, va definir el lloc on havia tocat la grossa com a badlands , una regió "feréstega" del nord-est espanyol. També s'hi referia com a "àrea àrida dels Monegres" i recollia declaracions dels premiats. Una afortunada li deia: "Hem treballat com a mules". Quasi Hemingway.

El camioner dels milionsUn transportista de Múrcia s'endú part del premi de Grañén

El primer premi íntegre a Osca no ho va ser tant perquè un camioner de l'empresa Fitosa, de Molina de Segura, havia carregat dècims en un viatge en què va parar a Grañén. "Vaig a Osca. Porto loteria?", va ser la frase clàssica que aquest cop va (ex)portar sort. Resultat: deu dècims, 400.000 euros per barba. I una festa amb cava al polígon industrial.

Lizarra torna el tercerLa localitat navarresa es queda sense el tercer perquè no el venia

El premi que més milions ha deixat a Catalunya, el tercer, el 02.184, no va agradar gens a Lizarra, el poble que passarà a la història per l'acord sobiranista que va estar a punt de significar la fi d'ETA als anys noranta, i l'administració 1 va tornar-lo. "No hi ha hagut manera de vendre'l", va dir Íñigo Díaz de Cerio visiblement afectat. L'alcaldessa, Begoña Ganuza (UPN), va anar a la botiga pensant que havia tocat.

El número del reclutaUn treballador de l'administració de Rosselló, fidel al servei militar

El 84, les dues últimes xifres de la cartilla de recluta, és el número que des de fa 30 anys juga Valentín Campoy, un dependent de l'administració del carrer Rosselló, de la seva sogra, i que va repartir part del tercer premi. "Aquest número sempre m'ha portat bons records, i a partir d'ara me'n portarà més", va dir. Li han tocat 100.000 euros i farà dues festes: una a Barcelona i l'altra a Linares, d'on és fill.

stats