Crònica 08/10/2011

Malestar del partit amb Rajoy per l'hermetisme de les llistes

A alguns dirigents no els està agradant gens la manera com Rajoy confecciona les candidatures. La direcció del partit, que dóna per cicatritzades les velles ferides internes, exigeix ara fer costat al líder.

J.r.
2 min
Malestar del partit amb Rajoy per l'hermetisme de les llistes

Màlaga."Els 45 dies que queden fins al 20-N se'ns estan fent eterns" va exclamar ahir la presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre. Era la seva manera d'expressar ple suport a Mariano Rajoy, a qui va estar a punt de plantar cara pel lideratge del PP al Congrés de València del 2008, un dels més complicats de la història del partit. Ara, tres anys després, els dos sectors -oficialistes pròxims a Rajoy i els crítics aznaristes- fan pinya al voltant d'un sol projecte. Però això no vol dir que tot sigui una bassa d'oli. La manera com la direcció del PP està elaborant les llistes electorals no fa el pes a una part dels dirigents.

El focus, a Madrid

Els passadissos del Palau de Congressos de Màlaga s'han convertit aquests dies en una olla a pressió dels quadres del partit, inquiets per si repetiran o no a les candidatures respectives, i per la posició que ocuparan. A Rajoy li retreuen el secretisme amb què condueix el procés de confecció de llistes, cuinades a la seu del carrer Gènova. Com a exemple d'aquest funcionament, alguns caps de llista retreuen que van saber que ho eren el mateix dia. Ara, el nerviosisme és als nivells inferiors.

La tensió, de totes maneres, és inferior al 2008, quan la derrota de Rajoy podia obrir una nova etapa i calia estar ben situat al Congrés. Ara la confiança en el triomf és total i també la convicció que hi haurà més escons a repartir perquè el PP traurà més diputats i perquè alguns dels electes podrien renunciar a l'acta per entrar al govern.

La llista més polèmica és la de Madrid. La direcció del partit ja ha anat derivant alguns dels noms a altres demarcacions per fer lloc. És el cas del responsable d'Economia, Cristóbal Montoro, cap de llista per Sevilla o de l'exministra Elvira Rodríguez, a Jaén. A la capital espanyola, els números 2 i 3 els ocuparan -si no hi ha sorpreses d'última hora- Soraya Sáenz de Santamaría i Ana Mato. L'entorn de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, que frisa per ser diputat, assegura que aquesta vegada no ha rebut un no per resposta i, per tant, que està convençut que Rajoy el portarà al Congrés. La seva adversària política, Esperanza Aguirre, que va vetar-lo en les eleccions anteriors, ha llançat la tovallola.

La generositat del líder

El futur d'alguns dels crítics amb la direcció actual, com els diputats Gustavo de Arístegui i Gabriel Elorriaga, és incert, tot i que difícilment cauran de la llista. Una altra cosa és el lloc que ocupin. Per evitar més recels, la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va recordar ahir que Rajoy ha estat un líder "molt generós". Va voler deixar clar que el lideratge del candidat ja no és qüestionable: "Has encarnat sempre el millor de la política i avui el millor de la política s'encarna en el teu projecte". Serà, va dir, el president de la "unió".

stats