DOBLE ATEMPTAT A NORUEGA
Crònica 23/07/2011

Malson terrorista a Oslo

Una bomba al centre d'Oslo i un tiroteig en una acampada de les joventuts del partit que governa van sacsejar ahir Noruega. El primer ministre noruec es va negar a especular sobre l'autoria dels atacs.

M. Ferrer / M. Vidal
4 min
Una desena de ferits Un home ajuda una dona ferida arran de l'explosió propera  a l'edifici governamental a Oslo.

BARCELONA.Noruega viu des d'ahir en estat de xoc. Dues accions violentes, que la policia relaciona entre si, van sacsejar un país ben poc acostumat a patir episodis de terror. A Oslo, l'explosió d'un cotxe bomba davant de diversos edificis governamentals, entre els quals l'oficina del primer ministre, va causar set morts. Poc després i no gaire lluny de la capital, a l'illa d'Utoya, deu persones més van morir quan un home de nacionalitat noruega va obrir foc a l'acampada de les joventuts del governamental Partit Laborista. La por es va apoderar de la capital i les autoritats van recomanar a la població tancar-se a casa com a mesura de seguretat.

Ningú es va atribuir directament cap de les dues accions i el mateix primer ministre, Jens Stoltemberg, es va negar ahir a la nit a especular sobre qui hi podria haver al darrere de l'explosió. "Ara no és moment d'apuntar cap hipòtesi. Això només alimentaria el pànic entre els noruecs", va sentenciar el cap de govern. Però tot i que la consigna oficial era evitar l'especulació, la policia noruega sí que va assegurar que no treballa sobre la pista del terrorisme internacional, cosa que va obrir la porta a la possibilitat que hi hagi motivacions polítiques interiors com a origen de les accions.

El primer objectiu, el govern

A dos quarts de quatre de la tarda, una potent explosió va ressonar al centre d'Oslo. El complex d'oficines del govern va quedar afectat de ple, entre les quals les del mateix primer ministre, que va quedar il·lès, i les del ministeri del Petroli i l'Energia. Els edificis van quedar en peu, però la seva estructura va patir els efectes de la deflagració i l'onada expansiva. Vidres, ferralla, runa i pols van saltar pels aires mentre els que eren a la zona fugien presos pel pànic, molts d'ells ensangonats.

En total, set persones van morir i deu més van quedar ferides de gravetat. La policia va acordonar la zona i va donar ben poques explicacions sobre la composició de l'artefacte o dels artefactes que van explotar.

Tot i que no es va confirmar si era un cotxe bomba, a les imatges del lloc de l'atemptat sí que s'hi distingia la ferralla d'un vehicle que podria haver contingut el material explosiu. I el fet que a la tercera i quarta planta d'un dels edificis s'hi calés foc també va fer pensar en la hipòtesi -que les autoritats no van confirmar- que hi hagués hagut més d'un explosiu.

"L'edifici sencer ha tremolat, semblava que ballés. Els vidres volaven per la redacció -va narrar un periodista del diari VG , que té la seu en aquesta zona-. Tothom cridava i molta gent corria pel carrer plena de sang".

Una massacre en una illa

No n'hi havia prou amb un atemptat al cor de Noruega. Mentre el país intentava entendre què estava passant al centre de la capital i estenia l'estat d'alarma a l'aeroport d'Oslo i les estacions principals de ferrocarrils, arribaven informacions d'un tiroteig en una petita illa en un llac a quinze quilòmetres de la capital, on les joventuts del Partit Laborista celebraven amb una acampada la seva assemblea anual.

La reconstrucció clara del que va passar en aquell indret encara no estava clara ahir a la nit, però segons les informacions dels testimonis i periodistes que eren a Utoya, l'atacant es va fer passar per policia i es va dirigir a l'illa en un vaixell sotael pretext que havia de fer un "control rutinari de seguretat" al campament. Quan va arribar, l'home, que anava protegit amb una armilla antibales, va començar a disparar contra els adolescents -nois i noies d'entre 14 i 17 anys-, que van reaccionar amagant-se i tirant-se a l'aigua per intentar arribar a terra ferma i fugir dels trets.

Almenys deu persones van morir i desenes més van resultar ferides. Al camp, on hi havia en el moment de l'acció fins a 700 persones, es van viure escenes de terror ja que el suposat atacant s'hi va fer fort i disparava contra tot el que es movia. Un jove militant laborista ho va narrar amb tot el dramatisme en un tuit: "Estem asseguts a la platja. Un home dispara vestit amb un uniforme de policia. Ajuda! Quan vindrà la policia a ajudar-nos?"

Va caldre la intervenció d'una unitat especial de les forces de seguretat, que es va desplegar a l'illa amb helicòpters per capturar finalment l'assaltant i permetre l'accés als serveis d'emergència. Havien passat gairebé dues hores des de l'inici del malson.

Del detingut només se sap oficialment que té nacionalitat noruega i 32 anys. Altres fonts governamentals van indicar que podria provenir del Caucas. I durant tota la tarda els mitjans noruecs, citant els testimonis que eren a l'illa, van parlar d'un home blanc, amb aspecte nòrdic, accent d'Oslo i una alçada d'1,90 m.

La policia noruega treballava ahir a la nit amb la hipòtesi que el presumpte assassí podria haver activat la bomba o bombes al centre d'Oslo i, des d'allà, haver-se dirigit després cap al campament de l'illa, ja que hi hauria testimonis que l'haurien reconegut als dos llocs.

Condemna del govern

El primer ministre noruec, Jens Stoltemberg, va reunir ahir a la nit d'urgència el seu gabinet i va emetre una enèrgica condemna de l'acció: "Demostrarem al món que la democràcia noruega és més forta quan es necessita".

Stoltemberg va llançar un missatge de fermesa als seus, i va assegurar: "S'han de protegir els nostres valors i la nostra resposta al terrorisme ha de ser més democràcia, no més força".

stats