Publicitat
Publicitat

Observatori territorial

Girona

Mancomunar per la crisi

Amb la crisi fent estralls sobre les finances municipals l'opció de mancomunar serveis entre diversos municipis es concreta en noves iniciatives. A les comarques gironines la tendència va a l'alça i els consistoris estan explorant aquesta via per reduir costos i garantir serveis. L'exemple més paradigmàtic són les converses que han iniciat nou municipis gironins pertanyents a tres comarques diferents. Castell-Platja d'Aro, Santa Cristina d'Aro, Calonge i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Caldes de Malavella, Vidreres i Tossa de Mar (Selva) i Cassà de la Selva i Llagostera (Gironès) sumen una població agregada de 86.353 persones i estan separats per una distància màxima de 30 quilòmetres. Els seus respectius ajuntaments estan estudiant maneres de compartir serveis i instal·lacions -equipaments esportius, llars d'infants o fins i tot sòl industrial- i comprar mobiliari urbà o convocar junts concursos públics per tal d'optimitzar els recursos i minimitzar les despeses. Ja hi ha hagut una reunió inicial a Llagostera, una segona a Calonge per parlar de turisme i esports, i una tercera a Vidreres per tractar temes d'energia. Els nou municipis obren la porta als pobles veïns que es vulguin afegir a la iniciativa i descarten constituir-se en una mancomunitat perquè el que busquen és estalviar, evitar duplicitats i no crear cap nova estructura. També el Consell Comarcal del Gironès ha editat una cartera de serveis per als municipis de l'àrea urbana de Girona i de l'Alt Empordà. Figueres, Roses i Castelló d'Empúries estudien mancomunar el transport públic urbà i crear-ne un de nou d'interurbà, i compartir serveis com la recollida de residus o les polítiques de joventut amb altres municipis.

Renunciar al sou

Santi Gómez, regidor d'Independents de la Llémena i representant d'ICV al Consell Comarcal del Gironès, ha defensat la dissolució d'aquest ens en benefici de les mancomunitats i ha anunciat que donarà el sou que té com a conseller comarcal a ONGs.

 Tot homes directius

Les entitats supramunicipals gironines estan dirigides totes per homes, i tots són de CiU. Així ho evidencia la foto de família després de la reunió que van mantenir el 6 d'octubre el president i vicepresidents de la Diputació i els presidents dels vuit consells comarcals de la demarcació. Tretze homes i cap dona.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT