Reportatge
Crònica 05/03/2011

Marc Recha: "És l'últim reducte d'un món que ja no existeix"

M.o.
2 min
Pels carrers de Vallbona Marc Recha va retrobar veïns havien participat a la pel·lícula.

Ja no hi ha alguna figuera, ni les canyes, ni els horts. Hi ha blocs de pisos que no hi eren, nous ponts i obres que han convertit en terra moguda la riba del Besòs. És el paisatge del canvi. Tres anys després del rodatge de Petit indi , el seu director, Marc Recha, torna a passejar amb l'ARA pels carrers de Vallbona, el gran escenari de la pel·lícula. Escollit, com recorda, perquè és "l'últim reducte d'un món que ja no existeix". I que, veient la velocitat dels canvis, deixarà de fer-ho aviat també a Vallbona: "Estan posant ordre al caos, fent grans millores per a la qualitat de vida d'uns veïns que vivien una mica en terra de ningú", explica davant dels nous pisos.

És el primer cop que hi torna des que va tancar l'etapa Petit indi. L'equip de la pel·lícula va pactar amb Adif vuit mesos de rodatge abans que les obres de l'alta velocitat desdibuixessin part del barri. Ara es mira la riba del Besòs amb certa nostàlgia: "Això era tot verge, tot verd, una passada de contrast amb les carreteres, els trens i la gran ciutat que es veuen de fons". Les obres ho han convertit tot en terra. Recorda que, quan l'any 2004 van anar al barri a buscar localitzacions, en aquest espai hi havia uns 200 horts, i que el 2008, quan hi van rodar, ja només n'hi havia un: el del Pedro, que el sorprèn, de sobte, passejant pels carrers del barri. El seu hort -un dels escenaris de la pel·lícula- encara hi és, però s'ha hagut de desplaçar uns metres per no entorpir les obres. Repassen anècdotes del rodatge entre abraçades, com si el temps no hagués passat.

L'aigua cristal·lina del Rec Comtal continua meravellant Recha com el primer dia que la va veure buscant localitzacions: "Això és increïble, el paisatge no pot ser més al·lucinant". La pel·lícula no podia haver passat enlloc més. Últimament, a més, el barri també és televisiu des que la caiguda del Paco per un pendent situat al costat del camp del Racing de Vallbona s'ha convertit en un dels hits de l' APM?: "Sa matao Paco!"

stats