ARA ENS EN SORTIM
Crònica 01/04/2012

"Mare, de gran vull ser artista"

Marina Formoso
3 min
La Camila escriu les seves pròpies cançons i està a punt de gravar un disc.

Després de detectar-li una fibrosi pulmonar amb només 8 anys, a la Camila Vargas no li donaven més de 15 dies de vida. Ara ja té 16 anys, està més viva que mai i a punt de complir el seu somni: gravar un disc.

Al cap de pocs dies de néixer, la Camila va patir una pneumònia, la seva primera malaltia greu. "Des d'aleshores vaig estar tossint fins que em van poder operar quan tenia 10 anys", diu rient. No va ser fins als 8 que li van diagnosticar fibrosi pulmonar, una malaltia que torna els pulmons rígids i no deixa que es desenvolupin. Aleshores no es plantejava ser artista però explica que cantar l'ajudava a millorar la capacitat respiratòria. "Quan era petita em cansava molt caminar grans distàncies però cantant se'm feien més fàcils. És més terapèutic que qualsevol medicament per a l'asma", diu. Amb 6 anys ja formava part de la coral de nens de Guatemala, el seu país natal, i amb 11 va escriure la seva primera cançó. Tot hauria anat rodat si no fos perquè els pulmons de la Camila mai no han funcionat bé, de fet només han arribat a funcionar al 20% de la seva capacitat.

Gràcies a una col·lecta benèfica a Guatemala, la Camila i la seva mare van poder recollir prou diners per poder viatjar a Barcelona. El 2005 va ser operada a l'Hospital Vall d'Hebron, on li van fer un trasplantament de pulmons. "Em sentia abatuda després de l'operació i fins i tot vaig maleir que me'ls haguessin canviat". Però a poc a poc es va acostumar als nous pulmons i ells a ella. Tot i així, necessitava desplaçar-se en cadira de rodes i sempre l'acompanyava una bombona d'oxigen que l'ajudava a respirar. Va ser després d'aquesta operació que li va començar a picar el cuquet de ser artista. "Tot va començar arran de la mort de Michael Jackson, les seves cançons em van inspirar". Així, com "per art de màgia", va començar a escriure cançons. Fins i tot va arribar a plantejar-se participar en algun concurs per a talents. Però poc s'esperava que el 2009 tindria un recaiguda. Una altra pneumònia l'obligaria a un segon trasplantament de pulmó que li podria haver esguerrat el seu somni.

A punt de gravar un disc

Durant la recuperació del segon trasplantament la Camila va rebre la visita d'Albert Bosch, empresari i alpinista que a través de la Fundació Ànima i Bosch li va donar l'oportunitat de poder gravar la seva primera cançó. "Li va agradar molt la meva veu i em va finançar el primer senzill". Una cançó escrita per ella i que va poder presentar en directe en un concert solidari el setembre del 2010 a la sala Luz de Gas. Aquesta va ser la primera oportunitat que va tenir la Camila per començar a endinsar-se en la indústria musical conjuntament amb Mònica Sans (mànager i productora) i Luis Morate, que des de Madrid fa els arranjaments musicals. "És per la malaltia que sóc cantant perquè sense aquesta recaiguda no hauria conegut ni l'Albert ni la Mònica i seguiria sense saber com fer-ho per ser cantant".

Des de l'any passat, la Camila s'ha pogut desprendre de la cadira de rodes i de la bombona d'oxigen. "Ara sap el que és la llibertat", explica la Mònica. "Abans sempre havíem de calcular el temps exacte que estaríem fora de casa perquè no s'esgotés l'oxigen de les bombones".

Amb la Mònica han preparat unes sis cançons. Tots els temes estan escrits per la Camila i li agrada que sonin a rock, "de vegades m'agradaria tenir un aparell perquè la gent escoltés el que tinc al cap". "Li agrada la música amb caràcter, no té por d'atrevir-se amb cançons difícils", explica la mànager. Estan a punt de gravar un disc. La Camila fa un incís i confessa que no perquè estigui malalta vol que li posin les coses més fàcils. "Jo no vull fer pena, he fet pena molts cops i quan no t'ho esperes et deixen tirada". "El seu problema pulmonar va ser el motiu pel qual ens vam conèixer però ara continuem perquè és un projecte de música en què creiem", diu la Mònica. "La Camila té ganes de viure i projectes de futur, això és el que més ens entusiasma d'ella", explica la Mònica. En aquest últim any està fent classes de teatre i no descarta poder-s'hi dedicar. Chance , 'oportunitat', és el nom artístic de la Camila, i el va descobrir obrint una pàgina del diccionari a l'atzar.

Ara ella també té una segona oportunitat per poder lluitar pels seus projectes de futur.

stats