POLÈMICA URBANÍSTICA A TARRAGONA
Crònica 23/02/2011

Marina Tarraco se salva 'in extremis' de l'enderroc

Gairebé al límit del termini, el complex de iots de luxe Marina Tarraco, a Tarragona, ha obtingut una sentència que el deslliura de l'enderroc anunciat per haver-se construït sense tots els permisos.

Dani Revenga
2 min
El complex de iots de luxe de Marina Port Tarraco, a Tarragona, amenaçat d'enderroc per una sentència del TSJC.

Tarragona.Una sentència judicial del jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona permetrà que no s'hagi d'enderrocar el complex de iots de luxe de la Marina Port Tarraco, a Tarragona. L'enderroc s'havia d'executar en un termini de tres mesos que s'estava a punt d'acabar seguint una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel fet que es va edificar sense els permisos corresponents. Aquesta sentència conclou que, tenint en compte que aquests permisos es van concedir amb posterioritat, no és necessari que es faci efectiu l'enderroc.

La sentència, però, reprova l'actuació de les administracions implicades, ja que considera: "No han actuat de manera diligent, impulsant i aprovant els instruments de planejament necessaris (...) amb caràcter previ a l'inici de les obres". Indica, però, que "res impedeix que en el moment de resoldre el procediment sancionador es tingui en compte que les obres han estat legalitzades". Per això, conclou el text, els usos actuals dels sis edificis que conformen la Marina Port Tarraco són legals. La sentència no és ferma, però tot apunta que cap de les parts interposarà un nou recurs contra un cas que s'arrossega pels tribunals des de fa sis anys.

En els últims mesos, les parts afectades -l'Ajuntament de Tarragona, l'empresa propietària i l'Autoritat Portuària- havien guardat un escrupolós silenci per no perjudicar les poques opcions que semblava que tenien d'evitar l'enderroc. Dins dels despatxos, es buscava una fórmula jurídica que salvés el complex. I la fórmula ha arribat amb aquesta sentència que dóna per bona la legalització a posteriori de la Marina Port Tarraco.

Contents per l'estratègia

Ahir, tant l'Ajuntament com l'Autoritat Portuària estaven satisfets per aquesta resolució. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va rebre la notícia molt positivament i va recordar: "L'Ajuntament estava treballant per restaurar la legalitat de la Marina Port Tarraco". Ballesteros va felicitar els serveis jurídics de l'Ajuntament i de l'Autoritat Portuària que han treballat en la preparació de l'estratègia que finalment ha culminat en aquest perd ó judicial als pecats de Marina Port Tarraco. Per la seva banda, el nou president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu, no ha pogut estrenar-se d'una millor manera en el càrrec. Andreu, recentment nomenat pel nou govern de la Generalitat, va ser presentat tot just dissabte passat i ahir valorava que la continuïtat de la Marina Port Tarraco era "una molt bona notícia per a Tarragona i per al Port". També destacava que la resolució aportava "l'estabilitat necessària perquè el complex es continuï projectant com a centre del turisme de qualitat".

El cas té l'origen l'any 2005, quan el constructor Roberto Pérez va plantejar una demanda contra l'Ajuntament de Tarragona i International Marina Tarragona, l'empresa propietària del complex, perquè les obres s'estaven fent sense la llicència. En el rerafons, però, hi havia l'impagament d'obres a l'empresa del constructor.

stats