ELECCIONS FRANCESES
Crònica 24/04/2012

Marine Le Pen, la clau de l'Elisi

L'ultradretà Front Nacional de Marine Le Pen té la clau de l'Elisi. El que facin els seus votants decantarà la balança entre François Hollande i Nicolas Sarkozy a la segona volta de les presidencials.

àlex Vicente
3 min
A LA RECERCA DE SUPORTS El vencedor de la primera volta de les presidencials franceses, el socialista François Hollande, va ser ahir a Lorient, a la Bretanya, on va anunciar una gira pels indrets del país on els resultats per a ell havien estat més dolents, per mirar de recuperar posicions de cara a la decisiva segona volta.

PARÍSFrançois Hollande, primer. Nicolas Sarkozy, amb un resultat més digne del previst tot i que mai abans un president sortint havia perdut la primera volta. Però la guanyadora moral de la primera volta de les presidencials franceses es diu Marine Le Pen. La líder del Front Nacional va fregar el 18% de l'escrutini -6,4 milions de vots- i es va convertir en el factor decisiu per resoldre la segona volta del 6 de maig. Els seus electors tenen la clau que obrirà les portes a l'Elisi a un dels dos candidats.

La inèdita posició de força de Le Pen obliga els presidenciables a resituar-se en el paisatge polític per absorbir un electorat format per sis milions i mig de francesos, sense els quals serà impossible aconseguir la presidència. Nicolas Sarkozy ja va desplegar les seves armes de seducció diumenge al vespre, quan va parlar de temes afalagadors per a l'electorat extremista, com ara "les deslocalitzacions, la immigració, el treball, la seguretat i l'amor a la pàtria". Fins ara mai cap president francès havia quedat segon a la primera volta.

Sarkozy va insistir ahir en el mateix missatge durant un míting a Tours. "Els electors del Front Nacional han de ser respectats", va expressar. El president sortint considera que el resultat de Le Pen és "un crit de sofriment" per part d'uns electors que "no se senten escoltats". A més, Sarkozy va fer una apologia de "la frontera" com a "factor de protecció" i va tornar a amenaçar la UE de trencar els acords de Schengen. "Els països on les coses van millor són els que respecten la nació i la identitat nacional. Als Estats Units només cal veure la quantitat de banderes que hi ha per entendre que s'estimen el seu país", va afirmar.

El gest no era fortuït. A hores d'ara, Sarkozy només comptaria amb el suport del 60% dels electors de Le Pen, un percentatge considerable, però insuficient per a la victòria. Per Sarkozy, l'última sortida per obtenir la reelecció són els quatre de cada deu electors frontistes que s'abstindran o votaran per Hollande. Suposarien set valiosos punts que li farien capgirar la situació, tot i que la hipòtesi encara sembla molt improbable. I més quan només un terç del 9% de centristes que han votat per François Bayrou diuen que ho faran per ell.

Mentrestant, Hollande optava ahir per gestos més discrets i moderats. El candidat socialista no pretén reabsorbir un electorat que no li és propi, però alhora sap que no el pot alienar. Pudorosament, Hollande va expressar ahir la voluntat d'adreçar-se a "aquells que han expressat la seva còlera a través d'altres candidatures". A més, va anunciar que en els pròxims dies es desplaçarà als racons del país on "els resultats han estat més dolents" -com ara la franja nord-est del país- per predicar la paraula socialista i mirar de millorar posicions.

Els socialistes, a totes

La número u del Partit Socialista, Martine Aubry, que lidera les travesses per convertir-se en la futura primera ministra, va començar a fer-ho ahir de manera literal. "Conec molta gent que ha votat pel Front Nacional. Són electors amb la sensació que han estat deixats de banda. M'adreço a ells per dir-los que hi ha un altre camí possible: el de François Hollande", va assegurar Aubry.

L'equip d'Hollande reconeixia ahir que no pot renunciar a aquest electorat que s'ha desviat del bon camí. "Entre ells hi ha alguns electors d'esquerra que s'han perdut", justificava ahir el director adjunt de la seva campanya, Aquilino Morelle, fill de republicans espanyols. "Ens dirigirem a la França que es lleva d'hora i a la França rural. Hem d'aconseguir parlar-los sense secundar les tesis del Front Nacional", va concloure el conseller polític del candidat, Olivier Faure.

stats