CRISI DEL DEUTE
Crònica 24/08/2011

Marxa l'home que va rebaixar els Estats Units

àlex Font Manté
2 min
Sharma, president de S&P des de feia quatre anys, seguirà al grup McGraw-Hill fins a finals d'any i després l'abandonarà.

Encara no fa ni vint dies que Standard & Poor's, la principal agència de rating , va decidir rebaixar per primera vegada la nota dels Estats Units, que fins aleshores sempre havien gaudit de la màxima qualificació (AAA). Aquesta decisió va obrir una guerra entre S&P i el govern nord- americà, que considera que l'agència no va avaluar bé els seus comptes. Casualitat o no, ahir es va saber que Deven Sharma, president de S&P, abandona el càrrec.

Deven Sharma va arribar al càrrec l'estiu del 2007, quan la crisi de les hipoteques subprime començava a aixecar el cap, i se'n va després de quatre convulsos anys a l'economia nord-americana i mundial.

Nascut a la ciutat minera de Dhanbad, a l'Índia, l'any 1956, és fill de R.N. Sharma, president d'una important empresa de carbó local. Aquesta mateixa setmana, R.N. Sharma va sortir a defensar el seu fill, que ha estat sotmès a una gran pressió des que va decidir rebaixar la qualificació del deute dels EUA. En la seva opinió, Deven Sharma simplement "va complir amb les seves obligacions, sense amagar cap dada".

McGraw-Hill, empresa propietària de S&P, va anunciar ahir el relleu de Sharma, que deixarà el càrrec oficialment d'aquí tres setmanes i es convertirà en assessor de McGraw-Hill. A finals d'any, però, abandonarà el grup.

No queda clar si aquest relleu és una purga per haver-se atrevit a rebaixar el deute nord-americà, cosa que no han fet les altres dues grans agències, Moody's i Fitch, i que li ha generat l'animadversió de l'administració Obama. S&P va considerar insatisfactori l'acord del Congrés dels Estats Units per elevar el sostre del deute i això va precipitar la seva decisió. El govern nord-americà va respondre criticant la incompetència de S&P, que inicialment havia calculat malament el deute del país i hi havia afegit dos bilions de dòlars addicionals. La companyia es va passar tota una tarda corregint dades abans d'anunciar finalment la rebaixa de la nota.

Econòmicament, rebaixar la qualificació no ha tingut efectes catastròfics per als Estats Units (al contrari, els interessos que paguen pel seu deute van baixar després de l'anunci). En canvi, políticament i simbòlicament, va ser un terrabastall del qual, possiblement, Sharma hagi estat la primera víctima.

stats