Crònica 31/05/2011

Mas-Colell posa avui xifres a la retallada

àlex Font Manté
2 min
La reducció de la despesa de Salut serà d'entre el 6% i el 7%, segons va informar ahir la conselleria del ram, i per tant serà inferior a la mitjana.

Per primera vegada des de la restauració de la Generalitat, el Govern català presentarà avui uns pressupostos inferiors als anteriors. Una demostració de la severitat d'aquesta crisi que, encara que hi hagi opinions de tota mena, ningú sap exactament quan acabarà.

Des de la seva presa de possessió, el passat desembre, el Govern només ha deixat clar que l'ajust serà de mitjana del 10%, però no ha concretat més. Avui el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, posarà ordre i acabarà amb les especulacions sobre els comptes.

De moment, el que se sap és que la retallada serà inferior als departaments d'Ensenyament, Salut i Benestar Social, que són justament els que més pressupost tenen. Mas-Colell ja ha avançat que aquests tres departaments acumularan el 70% de la despesa, tres punts percentuals per sobre del 67% que van rebre als darrers pressupostos. Amb aquesta dada, el conseller va voler demostrar que, malgrat la retallada generalitzada, el Govern evitarà tocar les parts més sensibles. En el cas de Salut, per exemple, la reducció serà d'entre el 6% i el 7%.

De totes formes, encara s'han de resoldre grans incògnites: com afectarà la retallada a la conselleria de Política Territorial? La licitació d'obres públiques porta mesos aturada. I quina serà la reducció a Cultura? Aquest departament, tot i tenir un pressupost petit (450 milions, un 4% de la despesa en Salut, per exemple) serà el que patirà una de les retallades més importants. El conseller del ram, Ferran Mascarell, ja va avançar que la despesa de la seva conselleria caurà entre el 15% i el 20%.

La incògnita del dèficit

Una altra de les claus serà conèixer quin és el dèficit que la Generalitat es compromet a tenir aquest any. Mentre l'Estat no pagui el fons de competitivitat (valorat en 1.450 milions), el Govern diu que és incapaç de complir l'objectiu de l'1,3% de dèficit establert pel propi executiu espanyol.

Mas-Colell ja va avançar que, davant la impossibilitat de reduir encara més la despesa, la Generalitat tindrà aquest any un dèficit "per sobre del 2%", davant del 3,9% registrat al 2010. El Govern, això sí, s'ha compromès a complir els objectius previstos pel 2012 i 2013.

stats