NOU NOMENAMENT
Crònica 16/07/2011

Mas pacta amb PSC i PP posar un jutge conservador a Antifrau

Mas proposa el magistrat de l'Audiència de Barcelona, Daniel de Alfonso, com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya. Un càrrec buit des que Martínez Madero va morir sobtadament fa sis mesos.

Laia Espín
3 min
Mas pacta amb PSC i PP posar un jutge conservador a Antifrau

Barcelona.El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aconseguit finalment un mínim consens dels grups parlamentaris per proposar el jutge Daniel de Alfonso com a substitut de David Martínez Madero, que va estar al capdavant de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) fins que va morir inesperadament el 21 de gener en el decurs d'un viatge. Ahir mateix, segons van informar fonts parlamentàries, es va registrar la proposta del jutge com a nou director de l'OAC després que el president Mas s'assegurés que tindrà els vots favorables del PSC i el PP català.

Fonts socialistes van manifestar que el mateix president de la Generalitat va comunicar personalment la decisió d'optar per De Alfonso al cap de l'oposició, Joaquim Nadal, el qual li va traslladar el suport del seu grup. Igualment, el PP català ja hi havia mostrat el seu suport des del moment en què va sortir a la llum pública el nom del magistrat. Els populars van assegurar que era un dels seus candidats quan es va constituir l'Oficina.

Dilluns de la setmana que ve el magistrat haurà de comparèixer davant la comissió d'Afers Institucionals del Parlament perquè se'n pugui avaluar la idoneïtat, tal com ja va fer Martínez Madero. Després d'aquest tràmit, l'últim ple del Parlament abans de les vacances d'estiu sotmetrà a votació l'elecció. De Alfonso necessita el suport de tres cinquenes parts dels diputats per sortir escollit en primera volta, que tindria garantit després del suport expressat pel PSC i el PP.

En cas que no s'acomplissin les previsions, hauria de sortir escollit en una segona votació, però en aquesta ocasió en tindria prou amb una majoria de 68 vots, un fet que ja es va produir amb l'elecció del primer director de l'Oficina Antifrau, David Martínez Madero, el qual va ser elegit el 20 de maig del 2009, després d'una segona volta. Madero, fiscal anticorrupció, es va convertir així en el primer director d'un organisme únic a Europa.

Sis mesos després, la proposta

El govern ha tardat sis mesos a trobar un candidat per dirigir l'OAC, la qual cosa ha provocat que l'organisme hagi alentit la seva activitat i que, fins i tot, hagi hagut de passar a dependre de la mesa del Parlament en qüestions de personal, com el cobrament de les nòmines dels seus treballadors. La lentitud a proposar un nom com a cap visible de l'organisme es justifica, segons el portaveu del Govern, Francesc Homs, per la voluntat de buscar "el consens necessari en aquesta institució". Un consens que no van trobar quan van posar sobre la taula el nom del fiscal Víctor Alegret, segons van informar fonts parlamentàries.

Especialista en dret penal

El candidat a nou director de l'OAC, Daniel de Alfonso Laso, és magistrat de la secció setena de l'Audiència de Barcelona. De Alfonso, de 47 anys, és especialista en dret penal i es va llicenciar a la Universidad San Pablo CEU de Madrid. Poc després -concretament l'any 1989- va ingressar a la carrera judicial i al cap de tres anys va ascendir a magistrat. D'altra banda, ha estat membre de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha optat a ser vocal del Consell General del Poder Judicial. El magistrat també col·labora amb el centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat de Catalunya i ha estat professor de centres universitaris com Esade, Abat Oliva i la UOC.

El futur director de l'Oficina Antifrau té un marcat perfil conservador. De fet, ha estat adscrit a l'Associació Professional de la Magistratura, de la qual ja no forma part. Fonts de l'entorn judicial ressalten que és un magistrat que destaca per la seva capacitat de treball. De Alfonso va saltar a les pàgines dels diaris quan va presidir el tribunal que va condemnar dos porters de discoteca per la mort del jove equatorià Wilson Pacheco l'any 2002 al complex lúdic del Maremàgnum. El jove va morir ofegat quan va caure al mar durant l'enfrontament.

stats