Crònica 28/03/2012

Mas vol una reunió amb Rajoy a l'abril per parlar del pacte fiscal

El president de la Generalitat, Artur Mas, vol una reunió amb Mariano Rajoy per parlar amb detall del pacte fiscal. L'objectiu del Govern és tenir una resposta clara del PP abans del 31 de desembre.

S.g.
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el president Artur Mas  ahir a la Generalitat.

BARCELONA.Artur Mas té pressa per posar sobre la taula de Mariano Rajoy el pacte fiscal i saber a què atenir-se. Tenint en compte que CiU vol votar abans de l'estiu les conclusions de la comissió parlamentària del nou finançament, el Govern ha de trepitjar l'accelerador per tenir durant el 2012 una resposta clara de la Moncloa. La primera etapa d'aquesta contrarellotge és la reunió que el president de la Generalitat vol concertar amb Rajoy el mes vinent. Fonts del Govern no la van voler donar encara per feta, però van confirmar a l'ARA que és la voluntat de Mas per poder-se ajustar al calendari.

Si bé la trobada de l'1 de febrer va ser una presa de contacte formal entre el líder de l'executiu català i el nou inquilí de la Moncloa, el president de la Generalitat vol que aquesta trobada se centri en els detalls i la lletra petita de la proposta estrella del seu Govern, que anirà en la línia del concert. Tot i que els populars insisteixen que és d'hora per parlar d'un nou model de finançament i que l'actual és vigent fins al 2013, Mas vol estar preparat per a un desafiament com ara crear una Hisenda pròpia, una consulta o un avançament electoral. L'objectiu és tenir una resposta clara de Rajoy abans d'acabar l'any i, si rep un cop de porta, decidir què fa amb temps.

Malgrat tot, l'actual recessió és l'excusa perfecta de l'executiu de Rajoy per fugir d'estudi. Ho va fer ahir evident el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en la seva visita a Catalunya. "No hi ha pacte fiscal que solucioni els comptes de ningú: sortim de la crisi, tornem a generar llocs de treball i després ja en parlarem", va etzibar. El ministre es va reunir ahir amb Mas a la Generalitat en una trobada de 45 minuts en la qual el pacte fiscal no es va posar sobre la taula.

El ministre va deixar clar, tant en la trobada amb Mas com en la que va mantenir dilluns a la nit amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que les prioritats són la recuperació econòmica i resoldre la dificultat que a hores d'ara pateixen les comunitats autònomes per accedir als mercats financers.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va explicar ahir que si Mas no va dir ni una paraula del pacte fiscal en la trobada amb De Guindos és perquè aquesta qüestió "no és competència directa" d'aquest ministre, sinó del titular del ministeri d'Hisenda, Cristóbal Montoro. A més, el president té entre cella i cella tractar la qüestió directament amb el president espanyol.

El PSC replica a Patxi López

El PSC va replicar ahir al lehendakari Patxi López. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, va advertir al dirigent socialista basc que "s'equivoca" quan afirma que no s'hauria de concedir el pacte fiscal a Catalunya i va afegir que resulta "sorprenent" que precisament sigui un basc qui faci aquesta crítica perquè, a més, el concert basc és "un accident a Europa".

Homs també va convidar el lehendakari a dedicar-se a "altres coses i no a comentar les propostes que legítimament" es puguin fer des de Catalunya".

stats