EL NOU FINANÇAMENT
Crònica 03/04/2012

Mas accelera les negociacions amb els partits per al pacte fiscal

El president de la Generalitat, Artur Mas, intensifica els contactes amb els partits catalans per definir el pacte fiscal. Després de Setmana Santa es reunirà amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro.

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, van coincidir ahir en una visita a l'empresa terrassenca Cideyeg. Navarro també és alcalde de Terrassa.

BARCELONA.Aprovats els pressupostos de la Generalitat i amb el nou consell d'administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) acabat de constituir, el pacte fiscal passa a ocupar la prioritat número u del Govern en els mesos previs a l'estiu. Així doncs, el president de la Generalitat, Artur Mas, encetarà en les pròximes setmanes una ronda de contactes amb tots els partits catalans per consensuar el nou model de finançament. Així ho va anunciar Mas en l'executiva de CDC, en què va fixar com a data límit d'aquestes reunions el mes de maig. L'objectiu: que el pacte fiscal, amb el consens que sigui, surti definit del Parlament de Catalunya entre juny i juliol.

"La ronda començarà amb el PSC", va avançar Oriol Pujol, secretari general de CDC, en roda de premsa. El primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, va recollir ràpidament el guant i, a la tarda, va acceptar de bon grat la reunió assegurant que esperava rebre data oficial després de Setmana Santa. Navarro va coincidir amb Mas en una visita a l'empresa terrassenca Cideyeg i es va mostrar predisposat a aconseguir un "gran acord" amb el Govern sobre el nou model de finançament, que en cas de pactar-lo va assegurar que el defensarien plegats al Congrés de Diputats i davant del govern espanyol, encapçalat per Mariano Rajoy.

El president de la Generalitat sempre ha insistit que el model que surti del Parlament ha de tenir el màxim de consens possible. És a dir: que cal sumar-hi el PSC i dialogar fins on es pugui amb el PP, el partit més reticent a la idea de singularitzar Catalunya des del punt de vista fiscal. El Govern ja té al sarró el suport d'ERC i ICV, que són els partits que en comissió parlamentària van donar llum verda al nou model de finançament. Però el que ocuparà els pròxims mesos serà la suma de més suports, especialment el dels socialistes. Des de CiU sempre han venut el pacte fiscal com un "gran acord de país", de manera que jutgen indispensable el vistiplau del segon partit del país.

Línies vermelles

Tanmateix, els nacionalistes asseguren que no estan disposats que l'acord amb els socialistes esberli les línies vermelles traçades des del Palau de la Generalitat. En altres paraules: el Govern es fixa com a imprescindible sortir de la Lofca -tenir la clau de la caixa-, un punt que el PSC no veu clar. Un aspecte en comú que podria desbrossar el camí és la creació d'una agència tributària compartida. Un pas gradual que, segons han anat assegurant fonts de CiU en les últimes setmanes, no hauria de fer renunciar l'objectiu de singularitzar Catalunya des del punt de vista del finançament.

La tercera via fiscal que exploren CiU i PSC fa temps que està coent-se en privat. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha tingut diverses reunions amb el portaveu del PSC, Jaume Collboni, i a més de tractar la disposició de la CCMA també han fet alguna aproximació sobre el pacte fiscal. La reunió de Mas amb Navarro servirà per tornar a greixar les relacions entre els dos partits i va en la línia d'aconseguir els "grans acords de país" que el primer secretari del PSC va prometre quan va arribar al càrrec.

stats