LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 18/12/2011

Els assessors de Mas aconsellen més IVA i menys cotitzacions

El grup de 17 experts que assessora el Govern li ha presentat recomanacions concretes per utilitzar els impostos per reactivar el creixement. Suggereix apujar l'IVA i abaixar les cotitzacions socials.

àlex Font Manté
2 min
Salvador Alemany, president del consell assessor de la Generalitat en economia, ahir mentre presentava els informes.

BARCELONA.El consell de savis que assessora el Govern en economia va publicar ahir dos nous informes amb noves propostes de reformes. El primer, sobre fiscalitat, recomana apujar impostos com l'IVA, mentre que el segon, menys concret, analitza mesures perquè les empreses catalanes creixin.

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica (Carec) assegura en el primer informe que cal millorar "l'entorn fiscal" per afavorir l'emprenedoria, la inversió i la creació de llocs de treball. Al mateix temps, però, es mostra preocupat perquè la crisi ha minvat la recaptació de les administracions en impostos. I, segons l'informe, aquest descens pot acabar qüestionant "partides bàsiques" en despesa social.

Per evitar-ho, el Carec recomana que s'apugi l'IVA, un impost que encara està per sota de la mitjana europea malgrat que el govern espanyol ja el va elevar del 16% al 18%. L'informe no concreta en quin nivell s'hauria de situar. També s'hi proposa un augment de l'IRPF per a les operacions en què hi hagi guanys de capital (plusvàlues) i un augment dels impostos especials en "algunes formes específiques de consum". Pel que fa a nous impostos, el Carec també proposa la introducció d'una taxa sobre les transaccions financeres i torna a defensar el copagament per regular la demanda dels serveis públics.

Increment de la competitivitat

Tot i així, el consell de savis també recomana rebaixes d'impostos perquè les empreses guanyin competitivitat. Això, diu l'informe, tindria un impacte positiu en la producció i, en últim terme, afavoriria la creació de llocs de treball. La principal proposta consisteix a reduir les cotitzacions socials. Aquesta mesura, sumada a la nova reforma laboral que s'està coent a Madrid, permetria reduir els costos laborals. Idealment, això es traduiria en una disminució dels preus que impulsaria les exportacions i el consum intern, segons el text. Conscient que Brussel·les és molt restrictiva a l'hora de tolerar rebaixes en l'impost de societats, el Carec proposa que almenys s'ampliïn les deduccions per aquest impost. Aquest bloc es tanca sol·licitant que s'ampliïn els esforços en la lluita contra el frau fiscal.

La principal proposta del segon informe també està relacionada amb la fiscalitat. Perquè les empreses guanyin dimensió, el Carec recomana que les pimes continuïn pagant durant sis anys un 25% d'impost de societats (en lloc d'un 30%) quan guanyin dimensió i adquireixin l'estatus de gran companyia.

stats