Crònica 24/07/2011

Mas apel·la al "vot útil" per frenar l'hegemonia de Rajoy

Mas va fer ahir una crida a fugir de la dicotomia PP-PSOE. Vol capitalitzar els vots per evitar majories absolutes. Duran, que va ser ratificat com a candidat, va matisar que CiU no serà "la crossa de ningú".

Sara González
2 min
El consell nacional de CDC i UDC va proclamar ahir a l'auditori AXA de Barcelona Josep Antoni Duran i Lleida per tercera vegada candidat a les eleccions generals.

Barcelona.Les eleccions espanyoles no s'han de veure en blanc i negre. Aquesta és la consigna que va llançar ahir el president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, que va postular el seu partit com l'alternativa a la bipolarització que protagonitzen PP i PSOE. Durant el consell nacional que va entronitzar per tercera vegada Josep Antoni Duran i Lleida com a candidat a les generals, Mas va defensar que l'aposta per CiU és el "vot útil" per frenar un Mariano Rajoy que pot aterrar a la Moncloa amb majoria absoluta, un escenari que estroncaria l'aspiració del pacte fiscal que capitaneja el Govern.

Després de guanyar les eleccions al Parlament i les municipals, CiU vol "tancar el cicle" amb un contundent resultat a les generals que li permeti "tenir la paella pel mànec". A la memòria dels catalans està gravat, segons Mas, la "duríssima" majoria absoluta de l'expresident José María Aznar entre el 2000 i el 2004, però també les perjudicials hegemonies del PSOE dels anys 80. El president de la Generalitat va argumentar que des de l'òptica catalana només hi ha dues opcions per fugir d'aquest escenari poc desitjat: o votar el PSC o votar CiU.

"Apostar pel PSC ja ha quedat clar que serveix de molt poc per defensar els interessos de Catalunya -va etzibar Mas-, "mai tants diputats catalans havien servit de tan poc". I per furgar encara més a la ferida va assegurar que apostar per altres partits pot suposar "un vot perdut" perquè "el desconcert" que regna en aquests moments en partits com el PSC o ERC "els inhabilita per fer un bon servei al país". Per això va erigir la federació que presideix en garant de la defensa de les aspiracions catalanes i per aixecar el país.

"Catalunya pot fugir del foc socialista sense caure a les brases del PP", va proclamar Duran per promoure la seva candidatura. Malgrat aquest desig de ser aritmèticament decisiu a Madrid i l'oferta de pacte estable que va fer divendres Mas a Rajoy a canvi del pacte fiscal, el líder d'Unió va matisar que en cap cas CiU "serà la crossa de ningú". El líder d'Unió va subratllar que no ho és ara de Zapatero, tot i que segueix ajudant-lo en votacions claus al Congrés, i que tampoc ho serà "ni de Rajoy ni de Rubalcaba".

Solidaritat amb "límits"

Més enllà dels resultats, Duran va insistir que la relació amb el futur govern d'Espanya quedarà supeditada a la predisposició o no a permetre el pacte fiscal per a Catalunya. I, en aquest sentit, va carregar contra el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va acusar Catalunya "d'impaciència" en aquest aspecte. "El que hem tingut és una paciència franciscana per haver contribuït amb Espanya a canvi del maltractament continuat de les finances de Catalunya", va etzibar Duran, a més d'afegir que la solidaritat té raó de ser, però amb límits. No va ser l'únic dard. Duran es va presentar com un candidat "per vocació" i no per "consolació". A Carme Chacón li devien xiular les orelles.

stats