EL PRESIDENT A VALÈNCIA
Crònica 21/04/2011

Mas "captiva" els empresaris valencians

Artur Mas porta als empresaris valencians el seu missatge de cooperació en matèria de comerç i infraestructures amb una conciliadora aposta per "sumar sense que ningú hagi de renunciar al que és seu".

Marina Gordillo
3 min
Artur Mas conversa amb Vicente Boluda durant l'acte amb les cambres de comerç de l'arc mediterrani que es va celebrar ahir a la tarda.

València.Hi ha certs recels identitaris que en un context mundà, de l'economia del dia a dia, estan més que superats. Sobretot amb un bon plat de menjar i un partit de futbol pel mig. Encara que a un costat de la taula hi segui el president de la Generalitat catalana, culer confés, i a l'altre el principal responsable de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), expresident del Reial Madrid. Artur Mas i Vicente Boluda es van comprometre ahir a obrir una nova etapa de col·laboració econòmica entre Catalunya i el País Valencià que es marqui com a principal objectiu accelerar el corredor mediterrani.

El cap del Govern va mantenir ahir una atapeïda agenda a València, de la qual fa uns dies va caure la primera cita: la reunió amb el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, de baixa per una operació d'hèrnia. No obstant, la jornada va donar fruits i Mas va trobar en els empresaris valencians i en l'arc mediterrani els seus millors aliats perquè la regió, que també inclou les Illes Balears i Múrcia, surti enfortida un cop superada la crisi.

Primer durant l'esmorzar amb l'Associació Valenciana d'Empresaris i després en la cimera que es va celebrar a la Cambra de Comerç, les conclusions que es van extreure van ser plenament coincidents: és més el que uneix els dos territoris que el que els separa. Mas va oferir un acord a múltiples nivells, per "sumar sense que ningú hagi de renunciar al que és seu". Els empresaris aparentment es van quedar amb bon gust de boca. "Ens ha captivat a tots", va resumir Boluda.

Després de la reunió amb l'AVE, en la qual la llengua vehicular va ser simbòlicament el català -o valencià-, Mas va relatar totes aquelles qüestions en què Catalunya i València poden fer front comú: ports, aigua, energia, però sobretot el corredor mediterrani. Aquesta infraestructura, que en paraules de Vicente Boluda és "molt més que un tren", és pel mandatari català una eina fonamental en l'expansió comercial -la internacionalització- de "dos països eminentment exportadors". I la seva mancança, segons el president, situa Catalunya i el País Valencià "en desavantatge" respecte altres regions europees.

El corredor mediterrani (tren, carreteres i mercaderies) és una infraestructura imprescindible per "ser més i millors", va afirmar Mas, per connectar Catalunya i el País Valencià amb el cor d'Europa. Aquesta qüestió, que va ser protagonista indiscutible de l'esmorzar del president amb l'AVE, va aconseguir posar d'acord els empresaris per dir que tots dos països han de treballar conjuntament, en els àmbits institucional, empresarial i social, per aconseguir amb més garanties els seus objectius comuns.

Defensa de l'Euroregió

En aquesta línia de convergència, el president de la Generalitat va tornar a defensar la inclusió del País Valencià a l'Euroregió que va impulsar fa uns anys l'expresident socialista Pasqual Maragall, i a la qual sí que es va sumar l'executiu de les Illes Balears i el del Llenguadoc-Rosselló. El Consell del País Valencià, ja governat per Francisco Camps, es va interessar al principi per aquesta entesa, però després va desestimar entrar-hi malgrat el vistiplau dels principals representants empresarials valencians.

El mateix Boluda, en declaracions als mitjans de comunicació, va suggerir un escenari de col·laboració que es podria emmarcar en aquesta estructura: "Sabem en quin territori estem cadascun, però també que tenim arrels comunes". I en aquest marc s'entén també la cimera d'empresaris que va acollir ahir la Cambra de Comerç de València, amb la presència d'associacions de Catalunya, el País Valencià i Múrcia, i a la qual va assistir Mas.

Però sobre la taula hi va haver altres qüestions en les quals les postures dels uns i els altres no estaven tan a prop. Per exemple, l'aigua i l'escassetat de recursos hídrics. El transvasament de l'Ebre ha estat una reclamació constant no només del govern de Camps, sinó també de les associacions empresarials i patronals valencianes. Mas va insistir que aquesta idea és un "cul-de-sac" i va apostar per una transferència del Roine a la conca mediterrània. Boluda, que es va mostrar esquiu en aquest tema, es va limitar a reclamar una solució que "dugui aigua a València".

stats