Crònica 03/06/2011

Mas condiciona les relacions amb Madrid al pacte fiscal

Després del març del 2012, CiU pot ser determinant si el nou govern espanyol no té majoria. Artur Mas va deixar clar ahir que sense pacte fiscal no hi haurà "col·laboració" governi qui governi.

Sara González
2 min
Mas condiciona les relacions amb Madrid al pacte fiscal

Sitges.O hi ha pacte fiscal, o des de Catalunya no es mourà ni un dit per donar estabilitat al govern espanyol. Ras i curt. El president de la Generalitat, Artur Mas, va posar ahir en evidència que ni els cordials contactes amb l'executiu del PSOE ni la bona entesa amb el PP en matèria econòmica frenaran la seva proposta electoral estrella. Davant del Cercle d'Economia, reunit a Sitges, el president va anunciar que CiU posarà "tota la carn a la graella", a partir del 2012 per combatre un dèficit fiscal del 9% del PIB anual que va titllar "d'insostenible" per als catalans. Solidaritat? Sí. Però establint límits en la quantia i en el temps, tal com passa amb els mecanismes de la Unió Europea.

"Si hi ha pacte fiscal, hi haurà col·laboració. I, si no, hi haurà distància amb el govern espanyol", va etzibar Mas. El president va argumentar que "no toca" posar-ho ara sobre la taula, en un final de legislatura amb un govern que agonitza després de les municipals, però sí que caldrà posar en marxa l'ofensiva després de les eleccions generals del 2012 "hi hagi la majoria que hi hagi". Urgeix, va insistir el president, que tots els partits posin ja "fil a l'agulla" amb l'assumpte i va recordar que precisament avui es reuneix per primera vegada la comissió pel concert econòmic. Una fita que ja va avisar que seria una "dura batalla".

Pel Govern el pacte fiscal és clau per garantir a Catalunya les bases per a la nova economia del segle XXI -en referència al títol de les jornades del Cercle d'Economia-, i no "hipotecar" el present i el futur del país. Però també ho són el pla d'austeritat i reivindicacions de llarga trajectòria, com el model de gestió aeroportuari. De fet, Mas va revelar que aquesta és una de les exigències que va exposar en la reunió que va mantenir amb el ministre d'Interior i candidat potencial del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, dimarts de la setmana passada. "Se li va fer veure que pera l país és clau que tinguem una intervenció directa i determinant en la gestió aeroportuària", va explicar el president.

Missió complerta amb el dèficit

Mas també va voler exhibir múscul davant l'acusació d'incompliment del dèficit pressupostari que el govern espanyol té entre cella i cella. Hàbilment, el president va argumentar que l'exigència de l'estat a les autonomies se centrava en rebaixar aquest any 1,1 punts respecte al 2,4% de dèficit previst per al 2010. Però va denunciar que, si bé el Consell de Política Fiscal i Financera va assegurar a finals de l'any passat que Catalunya compliria aquest llindar, el cert és que el Govern de CiU ha topat amb un dèficit del 3,86%. "Catalunya reduirà 1,2 punts respecte al que vam trobar. Per tant, nosaltres complim", va afirmar Mas.

En tot cas, va tornar a recordar que els 1.450 milions d'euros que Madrid deu a Catalunya pel fons de competitivitat serien la cirereta per poder reduir el pastís fins a l'1,3% de dèficit exigit. Mas encaixa la mà amb tothom, però, per ara, no donarà el seu braç a tòrcer.

stats