CONSELL EXECUTIU
Crònica 04/05/2011

Mas confirma la rebaixa del programa de CiU

Artur Mas va arribar al Govern amb un programa electoral sota el braç que ha hagut d'adaptar a la realitat. Tenint en compte aquest context, el president va presentar ahir els objectius de la legislatura.

Sara González
2 min
Carta de navegació Artur Mas va presentar ahir el pla de govern 2011-2014, el full de ruta que ha de servir per superar la crisi i "refermar" l'estat del benestar.

BARCELONA.Tot bon capità de vaixell ha de tenir una carta de navegació. Després de quatre mesos al timó de la Generalitat, el president Artur Mas va presentar ahir la seva, però amb uns viratges respecte a la ruta que havia exhibit al seu programa electoral. És la conseqüència d'arribar a la plaça de Sant Jaume amb unes propostes sota el braç sense conèixer a fons la situació econòmica i que ara han ensopegat amb la crua realitat. D'entrada, mantenir la inversió al departament de Salut ja s'ha transformat en un pla d'ajustos per fer "sostenible" el sistema sanitari. La rebaixa d'impostos promesa -tret de successions- haurà d'esperar a temps millors. I el president ja va matisar ahir que l'objectiu de reduir a la meitat les xifres de l'atur dependrà d'una sèrie de factors, la majoria dels quals fora de l'abast de les seves mans. Malgrat tot, va poder anunciar una petita bona notícia: el país "comença a reprendre el vol" amb un creixement del 0,9% del PIB previst per aquest any.

Pla de govern de la legislatura: 474 objectius per "refermar" l'estat del benestar i pal·liar "tres crisis simultànies": l'econòmica, la de la relació entre Catalunya i Espanya i la de la confiança de la ciutadania en les institucions. Una consigna transversal: la de l'ajust pressupostari. I una justificació: "Els objectius de l'inici de la legislatura segueixen vigents, però hem de partir de la situació real, que no ens agrada". El president de la Generalitat es va esforçar en explicar que la rectificació del seu programa electoral i la tisorada "és una acte de responsabilitat" que té per missió frenar "el descontrol de la despesa" per evitar que el país s'aboqui al "precipici". En aquest sentit, va anunciar que, tot i que està basat en el programa electoral, el pla 2011-2014 s'ha elaborat "tocant de peus a terra".

La creació d'ocupació és un dels principals objectius. Mas va augurar que per primera vegada en els últims vuit mesos la dada registrada d'atur baixarà a l'abril. Malgrat tot, el president va insinuar que la reducció a la meitat del percentatge d'aturats serà difícil perquè depèn de la coresponsabilitat de les patronals, el món empresarial, els sindicats o la legislació laboral que impulsi Madrid, entre d'altres. Tampoc el lleuger creixement econòmic pronosticat per aquest any serà "significatiu" per crear ocupació.

La reducció del dèficit és un dels altres requisits per seguir jugant a la "Champions europea". De fet, Mas espera poder negociar més còmodament amb l'Estat espanyol després del 22-M el pagament dels 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. Aquest serà, pel Govern, el punt d'inflexió. Amb els resultats electorals a la mà, l'executiu s'abocarà en els pressupostos, que es presentaran durant la primera quinzena de juny, data en què també es presentarà la llei òmnibus per simplificar la burocràcia de l'administració. El pacte fiscal també està en un lloc destacat de la llista de deures del pla de govern. I aquesta promesa estrella sí que no acceptarà rebaixes de cara a l'electorat.

stats